Чланци поређани по датуму: недеља, 17 јун 2012

БИОГРАФИЈА ЕПИСКОПА САВЕ ВУКОВИЋАДр Сава (у свету Светозар Вуковић), епископ шумадијски, родио се у Сенти 13. априла 1930. године. Основну школу и нижу реалну гимназију завршио је у Сенти, Богословију Светог Саве у манастиру Раковици 1950, а Богословски факултет у Београду 1954. године. За суплента Богословије Светог Саве у Београду постављен је 1958. године.

Школску 1957/58. годину провео је на постдипломским студијама на старокатоличком богословском факултету Универзитета у Берну (Швајцарска) радећи, у исто време, на докторској дисертацији Типик архиепископа Никодима код ментора професора др Лазара Марковића. На Богословском факултету у Београду докторирао је 15. маја 1961. године.

Патријарх српски Герман замонашио га је у манастиру Ваведењу у Београду 3. новембра 1959, а 4. децембра исте године рукоположио у чин јерођакона. За викарног Епископа моравичког изабран је 20. маја 1961. године. У чин презвитера рукоположио га је патријарх српски Герман 3. јуна и произвео за протосинђела. У чин архимандрита произвео га је 24. јуна митрополит загребачки др Дамаскин (Грданички). За епископа моравичког хиротонисали су га, у београдској Саборној цркви 23. јула 1961. године, патријарх српски Герман, епископ бачки Никанор и епископ банатски Висарион.

ДРУГО ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ ЗА УЧЕНИКЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ОСНОВНИХ ШКОЛАНа инцијативу вероучитеља Ивана Ненадовића, а у договору са Просветним одбором Епархије шумадијске 13. јуна 2012. године у организацији младеновачких вероучитеља одржано је друго такмичење из веронауке за ученике основних школа са територије градске општине Младеновац. Такмичење је одржано у просторијама ОШ „Момчило Живојиновић“. Кроз прву фазу прошло је више од 200 ученика из три градске школе и једног издвојеног, сеоског одељења осмогодишње школе, од којих се у финале пласирало 16 ученика. Основну школу „Момчило Живојиновић“ представљала је једна екипа из матичне школе и једна из издвојеног одељења у селу Дубона, а ОШ „Свети Сава“ и „Коста Ђукић“ по једна четворочлана екипа.