Чланци поређани по датуму: петак, 02 септембар 2011

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НАЈБОГАТИЈА ДАРОДАВКА РОДА ЉУДСКОГБЕСЕДА ПРЕОСВЕЋЕНОГ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА
НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ

Данас прослављамо празник Успенија Пресвете Богородице. Ево празника, када се остварило цело јеванђеље Господа Христа, када је заиста смрт постала сан. Ево празника, када се испунила Спаситељева реч у овоме свету, да ће смрт за људе постати као сан. Смрт је наишла на Њу као лак сан и зато се назива Успеније или уснуће. Остварила се реч Господа Исуса Христа, смрт је постала сан. Највећи непријатељ рода људског постао је немоћан, као сан. Јер Она, Богомајка, која је родила Господа Христа, како је Њу могла смрт победити, када је она родила Победитеља смрти.

Пресвета Богородица унела је највећу радост у род људски. Зато Свети Јован Дамаскин каже: Ходите сви народи, сав род људски, сваки језик и узраст и свако знање, да са радошћу прослављамо Ону, којом се сав род људски исправи, којом се жалост праматере Еве, претвори у радост. Јер она, Ева, чу одлуку Божанску: у мукама ћеш рађати децу. А Ова, Богородица, чу речи: Радуј се благодатна. Она, Ева, чу: Бићеш потчињена мужу своме. А Ова Богородица: Господ је с тобом. Отуда је Она увек са нама, да нас штити, да нас чува, да нам помогне да будемо бољи, јер Њоме, Богородицом, Творац је кроз људску природу сву твар претворио на боље, претворио у радост.

АРХИЈЕРЕЈСКИ БЛАГОСЛОВ ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИПрви сусрет ученика крагујевачке Богословије Светог Јована Златоустог у новој школској години са својом школом збио се 1. септембра кроз највећу Тајну, кроз Тајну Цркве и Литургије, којима ће, ако Бог допусти, живети у будућности. Учествовали су заједно са својим професорима у Светој Литургији коју је служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, током које су изговаране молитве за призив Светог Духа, односно молепстије наше Цркве у почетку школске године. Између осталих, чула се и прозба да се Господу помолимо „да пошаље на ученике ове духа мудрости и разума, и да им отвори ум и уста, и просветли срца за усвајање добрих наука, да напредују у мудрости и узрасту у славу Божију, да мудрошћу и врлинским животом, и напредовањем у православној вери буду на радост и утеху родитељима својим, и Цркви православно-васељенској на потпору“.