Чланци поређани по датуму: уторак, 27 септембар 2011

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ИЛИЋЕВУУ недељу пред Крстовдан 25. септембра 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у храму Св. ап. Томе у Крагујевачком насељу Илићево, Свету Архијерејску Литругију уз саслужење свештенства крагујевачкох и лепеничког намесништва.

Беседећи верноме народу на 9. зачало Јеванђеља по Јовану, Владика објашњава зашто је Господ , како је речено у наведеном Јеванђељу, сишао са Небеса. Он је постао човек, да би човек постао Бог, да спасе свет од зла, мржње, пакости и да нам да живот вечни. Све врлине су сишле с Неба и Он их је донео. Зато Јеванђеље каже да се нико није попео на Небо, сем Онога Који је с Неба сишао. Он нам је донео и дарове Духа Светога и то из превелике љубави према нама, јер се каже да је Он пре заволео нас, него ми Њега.

ОСВЕШТАН ТЕМЕЉ ЗА НОВИ ХРАМ У БАРЗИЛОВИЦИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је  24. септембра 2011. године, у Барзиловици надомак Лазаревца, служио Свету Архијерејску Литургију и том приликом освештао темељ за нови храм посвећен Силаску Духа Светог на апостоле.

Преосвећени се том приликом захвалио верницима ове парохије, који су у великом броју били присутни, што подижу храм Божији који јесте биљег за ово место и уједно сведок њихове вере и љубави према својој Цркви и вери православној. 

Владика нас је подсетио да је на светој земљи Косову саграђено 1700 олтара и да су сви запамћени и похрањени у свести нашег народа, јер су запечаћени Духом Светим, те да се по томе храм Божији разликује од неке друге грађевине.

ХРАМ СВЕТОГ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУ КОД МЛАДЕНОВЦА ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2011. Године, у храму посвећеном овим светитељима који се налази у селу Међулужју код Младеновца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Иако храм није још завршен, он је већ сада својом лепотом призвао мноштво верника овог питомог села да учествују у литургијском сабрању са својим Епископом. Лепоти храма још више су допринеле тек насликане иконе које је по благослову нашег Владике насликао младеновачки иконописац Дејан Манделц.

ПРОСЛАВЉЕНА МАЛА ГОСПОЈИНА У МАЛОМ КРЧМАРУУ Малом Крчмару надомак Раче на дан Рождества Пресвете Богородице прослављена је храмовна слава. Народ овог живописног краја је упркос лошем времену у великом броју дошао у храм да би прославио славу свог места, а Свету Литургију су служили свештеници Ненад Савић и Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.