Чланци поређани по датуму: мај 2020

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУСедме недеље по Васкрсу, која је посвећена светим оцима Првог васељенског Сабора, верујући народ Лапова је са радошћу дочекао свог надлежног Архијереја, Епископа шумадијског Господина Јована.

Он је служио Свету Архијерејску Литургију на којој су му саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Србољуб Марковић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Горан Живковић, јереји Ивица Камберовић и Мирољуб Блажић, као и протођакон Иван Гашић, ђакони Марко Арсенић и Стеван Илић.

СЛАВА ХОРА САБОРНОГА ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУХор крагујевачког Саборног храма Успења Пресвете Богородице у недељу, 31. маја 2020. године, обележио је своју славу на дан када се слави спомен Светих Отаца првог Васељенског Сабора, који се прославља у попразништву Вазнесења Господњег, а у последњу недељу пред празник Свете Педесетнице.

Ове године због трајања епидемије слава је обележена благосиљањем жита и колача, који сваке године приносе дугогодишњи чланови хора, госпођа Надежда Лазаревић и господин Милан Стојановић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИУ суботу 30. маја 2020. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог апостола Андроника и Свету Јунију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом великомученику Димитрију у Великој Иванчи.

Нашем Архијереју саслуживали су протојереји-ставрофори: умировљени парох младеновачки Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки Жељко Ивковић, протојереји: Слободан Кеџић и Владан Јовановић, јереји: Марко Стевановић и Иван Ненадовић и протођакон Иван Гашић.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ СТАВРОФОР ИЛИЈА ПОП-ЛАЗИЋДана 27. маја 2020. године упокојио се у 86-ој години умировљени парох поповићки протојереј ставрофор Илија Поп-Лазић.

Драги прота Илија, чије врлине са поносом спомињемо и истичемо, родио се у селу Сибници, срез космајски, 1934. године. По свршетку Богословије 1955. године, бива рукоположен у чин свештеника од стране Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Валеријана и постављен за пароха у Неменикућама, потом постављен за пароха у Поповићу 1965. године, одакле је отишао у заслужену мировину, да би последње године свога живота провео у Раљи, одакле је испраћен до његове вечне куће у Сибници, о којој је увек говорио са великим поштовањем.

СЛАВА МАНАСТИРА САРИНАЦУ четвртак, 28. маја 2020. године, када Црква Божија прославља празник Вазнесења Господњег - Спасовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Саринaц.

Епископу су саслуживали свештеници и игумани манастира Епархије шумадијске: игуман манастира Јошаницa архимандрит Евтимије, игуман манастира Денковaц архимандрит Серафим, игуман манастира Ћелије јеромонах Доситеј, протојереј Срђан Кандић, јереј Слободан Савковић и протођакон Иван Гашић.

ХРАМ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СОПОТУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУУ четвртак, 28. маја 2020. године, парохијани сопотског храма Вазнесења Господњег, као и претходних година молитвено су прославили своју храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је парох сопотски, протонамесник Горан Лукић уз саслужење ђакона Филипа Јовановића.

СПАСОВДАН СЛАВА ОПШТИНЕ РЕКОВАЦПразник Вазнесења Господа и Спаса нашега Исуса Христа је свечано прослављен у Рековцу.

Само прослављање градске славе почело је Светом Литургијом у храму Преподобног Романа у Рековцу, коју је служио протојереј Драгослав Петровић уз присуство председника Општине Рековац Г. Александра Ђорђевића, представника Скупштине општине и других градски установа као и верног народа, који је дошао да заблагодари Богу.

СЛАВА ЦРКВЕ У ЂУРИСЕЛУНа дан када наша Црква слави Вазнесење Господње – Спасовдан, у Ђуриселу је прослављена храмовна слава.

Свету Литургију су служили протојереј Сретко Петковић, парох становљански, протонамесник Дејан Марјановић, парох корићаски, и старешина храма у Ђуриселу протојереј Милан Живановић.

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ Г. АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ И МАНАСТИРУ ПИНОСАВАОпштина Смедеревска Паланка и манастир Светог архангела Гавила – Пиносава у Кусатку, имали су велику радост и част, да у среду 27. маја 2020. године, угосте Председника Републике Србије г. Александра Вучића са његовим сарадницима.

Домаћин испред Општине Смедервска Паланка био је Председник Општине г. Никола Вучен, док су у манастиру Пиносава Председника Србије дочекали Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован са свештенсвом, монаштвом и верним народом.

ОПЕЛО УСНУЛОМ У ГОСПОДУ ЛУКИ РАДОВИЋУУ уторак Шесте недеље по Пасхи, 26. маја 2020. године на јагодинском градском гробљу, служено је опело покојном Луки Радовићу (1997-2020.).

Опело су служили Преосвећена Господа Архијереји Јован шумадијски и Иларион тимочки са великим бројем свештенства, монаштва и верног народа многих Епархија наше Свете Цркве.

Упокојио се у Господу наш брат у Христу Лука Радовић (1997-2020)Дана, 25. Маја 2020. Лета Господњег, после краће болести упокојио се у Господу наш брат у Христу Лука Радовић (1997-2020).

Лука Радовић (3. новембар 1997. - 25. мај 2020.) рођен је у Неготину, од оца, свештеника Милана и мајке Снежане, која је дипломирани економиста. По оцу је Далматинац, из Имотског, али је рођен у Неготину, јер је отац Милан био парох у Неготину. Лука је основну и средњу школу похађао у Неготину. Као дете је показао велику љубав према црквеној музици, црквеном појању, што је показао тиме што је сам научио византијско појање, што је ретко коме пошло за руком. Бог га је обдарио баршунастим баритоном, што је он користио на добробит Цркве. Своје појање уздиже на већи ниво, уписујући Богословски факултет у Београду и похађајући школу византијског појања "Мојсије Петровић" код чувеног Николе Попмихајлова. Са њиховим хором је Лука обишао многе крајеве појући како на Литургијама, тако и на разним свечаним академијама.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И КРШТЕЊЕ У ДРЕНУУ шесту недељу - посвећену исцељењу слепога 24. маја када Црква још прославља Свету браћу Ћирила и Методија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у селу Дрен у колубарско-посавском намесништву.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протонамесник Родољуб Војиновић, јереј Александар Глишић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован Прокин и ђакон Никола Урошевић.

ЛИТУРГИЈСКО ВЕНЧАЊЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЋЕЛИЈАМАУ суботу 23. маја 2020. године, када Црква прославља Светог апостола Симона Зилота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог великомученика Георгија у месту Ћелије, надомак Лајковца.

Епископу су саслуживали настојатељ манастира Светог великомученика Георгија игуман Доситеј Хиландарац, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, гост из Епархије ваљевске протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован Прокин и ђакон Никола Урошевић.

СЛАВА МАНАСТИРА ДРАЧАНа празник Преноса моштију Светог оца Николаја, 22. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Драча, поводом манастирске славе.

Епископу су саслуживали јеромонах Доситеј (Радивојевић) игуман манастира Ћелије колубарске, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић архијерејски намесник крагујевачки, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин), уз прислуживање чтечева Марка Нешића и др Марка Петровића.

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ – ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА НИКОЉЕНа дан када се у нашој Цркви прославља Пренос моштију Светог Николаја Мириликијског чудотворца, 22. маја 2020. године, у манастиру Никоље, свечано је прослављена храмовна слава. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, уз саслужење протојереја – ставрофора Слободана Богојевића, протојереја Ненада Савића, протонамесника Бранимира Товиловића, Дејана Динића, Александра Петровића, јереја Николе Симића, ђаконе Уроша Костића и Стевана Илића.

СЛАВА ЦРКВЕ У ЕРДЕЧУУ петак 22. маја 2020. године, Црква Божија у крагујевачком насељу Ердеч, прославила је своју храмовну славу Пренос моштију светога Николе светом Литургијом којом је началствовао парох eрдечки протојереј Слободан Бабић.

Свету Литургију је својим појањем улепшао хор младих из Ердеча.

СЛАВА ПРЕДУЗЕЋА “КЊАЗ МИЛОШ” ИЗ АРАНЂЕЛОВЦАПредузеће “Књаз Милош” из Аранђеловца данас је прославило своју крсну славу пренос моштију Светог Николаја Чудотворца, а запослени и управа су у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу са свештенством овога храма пререзали славски колач.

Председник са Патријархом: У Црној Гори политика се меша у унутрашње уређење Цркве

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је, после састанка са председником г. Александром Вучићем, рекао да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема Српске Православне Цркве, нити српског православног народа. Председник Вучић истиче да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари и чак оснива и нову цркву.

Председник Александар Вучић и Патријарх српски Иринеј разговарали су о ситуацији са српским народом и Српском Православном Црквом у Црној Гори. Патријарх Иринеј је рекао да је да је стање у Црној Гори теже него икада у историји.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА И КРСТА ЗА ПАЛИОНИЦУ СВЕЋА СА ЗВОНИКОМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ уторак 19. маја 2020. године, у поподневним сатима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је звоно и крст за палионицу свећа са звоником у храму Светог Деспота Стефана у болничком кругу Опште болнице “СТЕФАН ВИСОКИ” у Смедеревској Паланци.

Страна 1 од 2