ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ Г. АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ И МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ Г. АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ И МАНАСТИРУ ПИНОСАВАОпштина Смедеревска Паланка и манастир Светог архангела Гавила – Пиносава у Кусатку, имали су велику радост и част, да у среду 27. маја 2020. године, угосте Председника Републике Србије г. Александра Вучића са његовим сарадницима.

Домаћин испред Општине Смедервска Паланка био је Председник Општине г. Никола Вучен, док су у манастиру Пиносава Председника Србије дочекали Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован са свештенсвом, монаштвом и верним народом.

Сабрање је почело у 11 часова, када је Преосвећени Владика шумадијски Г. Јован заједно са Председником Србије и Председником Општине Смедервска Паланка учествовао у постављању камена темељца за нову фабрику у Општини Смедеревска Паланка, која ће, ако Бог да, ускоро запослити преко 700 радника и дати нови веома снажан импулс још јачем економском развоју јасеничког краја.

На позив Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, Председник Србије г. Александар Вучић је око 12 часова посетио и древни манастир Пиносава из XV века. Председника Србије је у манастиру свечано дочекао Преосвећени Владика Јован, заједно са архијерејским намесником јасеничким протојерејом- ставрофором Велибором Ранђићем, игуманом манастира јеромонахом Петром (Драгојловићем), монаштвом ове древне шумадијске светиње и верним народом. У пратњи Председника Вучића, били су и Генерални секретар Председника г. Никола Селаковић, као и Председник Општина Смедеревска Паланка г. Никола Вучен.

Председника Србије су, по древном српском обичају, дочекала деца у народној ношњи из КУД “Кусадак” и послужила са хлебом и сољу, а затим је у пратњи Преосвећеног Епископа Јована, свештенства, монаштва и верног народа, Председник Вучић посетио манастирски храм и поколонио се овој средњовековној светињи. Историјат ове древне светиње Председнику Вучићу изложио је игуман о. Петар, скренувши посебну пажњу да се ова светиња захваљујући помоћи Владе Србије и добрих људи из народа последњих година убрзано обнавља. Председник Србије г. Вучић се посебно заинтересовао у чему држава може помоћи око будућег наставка обнове ове светиње и изразио спремност да држава Србија и ове године у још већем обиму помогне његову обнову. Посебан акценат у разговору са Председником Вучићем био је на изградњи новог манастирског конака, како би манастир Пиносава имао довољно простора за нормалан живот и успешну хришћанску делатност. Овом приликом Председник Вучић је и сам, лично својим новцем, дао прилог за манастир оцу Петру, игуману манастира Пиносава.

Након обиласка манастирске цркве Председник Србије се задржао на штанду удружења жена “Пиносавке из Кусатка”, које су за високог и драгог госта, свештенство и верни народ, припремиле сплет домаћих шумадијских специјалитета. Игуман манастира Пиносава, о. Петар је са братством и сестринством манастира за високе госте организовао и свечани ручак, у току којег су Преосвећени Владика Јован и Председник Вучић детаљније разговарали о обнови манастира Пиносава и могућим будућим пројектима.

После свечаног ручка Председник Србије Г. Александар Вучић је, у пратњи својих сарадника и уз манастирска звона, свечано испраћен од стране Преосвећеног Владике Јована, игумана Петра, свештенства, монаштва и верног народа.

Овај свечани и радосни дан за манастир Пиносаву и целу јасеничку област остаће упамћен и по томе што је ово прва посета неког од највећих званичника Србије манастиру Пиносава.