СЛАВА МАНАСТИРА ДРАЧА

СЛАВА МАНАСТИРА ДРАЧАНа празник Преноса моштију Светог оца Николаја, 22. маја 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Драча, поводом манастирске славе.

Епископу су саслуживали јеромонах Доситеј (Радивојевић) игуман манастира Ћелије колубарске, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић архијерејски намесник крагујевачки, протођакон Иван Гашић и јерођакон Јован (Прокин), уз прислуживање чтечева Марка Нешића и др Марка Петровића.

Благољепију богослужења допринели су својим гласовима г. Немања Старовлах професор појања крагујевачке Богословије и г. Андреј Јефтић доцент Богословског факултета у Београду.

После прочитаног Јевађелског зачала, Владика се обратио надахнутом беседом сабраним верницима подсећајући их да се и даље налазимо у попразнинству Васкрсења Господњег, који је највећи и најрадоснији празник, а потврда томе је што је и после празновања Васкрса, свака недеља је посвећена Васкрсу, то јест сваке недеље празнујемо малу Пасху. Још је указао на превелику љубав Божију према људском роду, која се потврђује кроз Његово оваплоћење, трпљење, страдање и васкрсење. А светитељ кога слави ова света обитељ у којој смо сабрани управо слави сведока Васкрсења Христовога. Те сваки хришћанин који верује у Васкрсење Христово, и у своје васкрсење, који верује у живот Будећег века и живи распетим и Васкрслим Христом јесте и он сведок Ваксрсења Христовог.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након благосиљања кољива и славског колача, уследило је послужење и трпеза љубави коју је припремила игуманија Јелена са својим пријатељима, међу којима су се највише истакли браћа Врућинић из Крагујевца.