ПРЕДАВАЊЕ И ИЗЛОЖБА „КОЛУБАРЦИ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА И ВЕЛИКОМ РАТУ“ У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРЕДАВАЊЕ И ИЗЛОЖБА „КОЛУБАРЦИ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА И ВЕЛИКОМ РАТУ“ У ЛАЗАРЕВЦУ

У петак 8. новембра 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, одржано је предавање и отворена изложба „Колубарци у балканским ратовима и Великом рату“.

На самом почетку присутне је у име ЦО лазаревачке поздравио свештеник Марко Митић, старешина храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Модератор предавања и аутор изложбене поставке био је господин Зоран Антонијевић из Вреоца. Поучним и интересантним предавањима потом су се представили господин Бранислав Аночић, пуковник у пензији и господин мр. Небојша Ђокић, војни историчар.

Изложбена поставка обогаћена је оригиналним предметима са бојишта Колубарске битке из приватне колекције господина Душка Миловановића из Лајковца.

Организовање изложбе и предавања подржали су и удружење „Наше огњиште“ из Лазаревца, ГО Лазаревац, и библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца.

Ова надасве поучна изложба, чији је циљ неговање културе сећања на велику храброст и жртве наших предака, биће у наредним недељама отворена за лазаревачку јавност.