ПРЕДАВАЊЕ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР МИЛОША ВЕСИНА У ОКВИРУ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ

У петак, 17. новембра 2023. године, у свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, одржано је предавање протојереја-ставрофора др Милоша Весина.

У уводном делу предавања, топле речи добродошлице предавачу као и свима присутнима, упутио је свештеник саборног храма Драгиша Богичевић нагласивши се у Крагујевцу већ пуних четрнаест година одржавају Великогоспојинске свечаности и тако говори о Пресветој Богородици. Посебна радост и част је што је један од говорника био отац др Милош Весин. Како је истакао отац Драгиша, он је духовно поникао и растао поред Епископа шумадијског Саве, а однегован је молитвама мати Михаиле и благовештењског монаштва. Однедавно је пензионисани парох јужно-чикашки и ленсиншки, и професор Богословског факултета у Чикагу на катедри за пастирску психологију, омилитику и црквено појање.

У свом излагању професор др Милош Весин говорио је на тему: „Да ли чујемо проповед Пресвете Богородице“. Говорећи о самом наслову теме, отац Милош је рекао: „Многи ће се, са правом, зачудити и запитати када је то Пресвета Богородица проповедала, где су записане њене проповеди. То су речи које многи знају, које се читају са царских двери – из Светог Јеванђеља. Видите, ништа се у животу не дешава случајно – чак ни овај наш сусрет, благословом Епископа Јована, као и трудом оца Драгише, једног од наших најбољих студената које је изнедрио наш факултет Светог Саве у Либертвилу“. Описујући проблем данашњег схватања времена, др Весин се позива на речи Блаженог Августина: „Ми смо време – не обликује време нас, него ми обликујемо време. Зато што смо посустали у својој ревности, зато допуштамо да време обликује нас. Због тога је све мање оних који могу да кажу: Ево слушкиње Господње! Ако сам слуга Божији, онда су приоритети у мом животу сасвим другачији. Онда је први увек и на сваком месту једино и само Бог. То је за нашег савременика најтеже. Човек може свега да се одрекне, осим свог ега“.

протојереј Срећко Зечевић