ОСВЕЋЕН ДУХОВНО-СПОРТСКИ ЦЕНТАР ЗЛАТОУСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ОСВЕЋЕН ДУХОВНО-СПОРТСКИ ЦЕНТАР ЗЛАТОУСТИ У КРАГУЈЕВЦУ“Владару Господе Боже наш, Ти на висинама живиш и на све гледаш;
Ти си благословио дом Лаванов уласком Јакова, и дом Петефријев уласком Јосифа;
Ти си благословио дом Аведаријев уласком ковчега,
и за време живота у телу Христа Бога нашег спасење кући Захејевој подарио,
Ти сам благослови и ову кућу ...”

У понедељак, 23. октобра, лета Господњег 2023, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, осветио је просторије духовно спортског центра “Златоусти”.

Присуствовали су представници градске власти, секретеријата за спорт, свештенство храма Светога Саве, наставно особље богословије Светог Јована Златоустог, као богослови и најмлађи спортисти.

На радост свих присутних фискултурна сала је окропљена освећеном водом и помазана светим јелејем, као знак да ће бити коришћена на радост и корист читавој Цркви и нашем друштву. И као што је у прочитаном Јеванђељу Закхеј примио Господа јер се трудио да га угледа тако су у обраћањима по освећењу изражена нада да ће се овде развијати дух заједништва и љубави.

По завршетку освећења, присутнима најпре се обратио председник скупштине града, Г-дин Мирослав Петрашиновић који је истакао да је ово богоугодно дело, и да смо дошли да обележимо завршетак градње фискултурне сале, и као што то обично бива када градимо неко дело да има недостатака и мука, али када је вера јака, када се удружимо заједно онда успемо да постигнемо да једно овакво дело завршимо и да буде на корист свима вама и нама. Дошли смо да обележимо завршетак радова на овакво значајном инфраструктурном пројекту, који ће да помогне и нашим богословима који су се определили да се баве духовношћу, и да буде важан сегмент у образовању којег стичу од својих професора, да имају где да развијају физичко васпитање. Такође ће ова зграда бити дом и за наше рукометаше и коначно ће рукометни спорт добити праву дворану за своје активности... Ово је круна овог пројекта, и надам се да ће ово здање послужити нашим богословима а да ће и нашим спортистима рукометашима да стичу основне кораке и да ће у ову салу и овај град вратити са освојеним медаљама и пехарима.

Беседа Председника скупштине града господина Мирослава Петрашиновића

У наставку се обратио и ректор богословије протојереј ставрофор др Зоран Крстић, који је истакао да је човек велика тајна и да је једино тајна Бога већа од ње: “Кроз дугу историју рода људскога различити људи на различите начине означавали човека посматрајући га из неког специфичног угла, па тако у данашње време преовладава хомо економикус, затим у другим временима можемо говорити о човеку рада хомо фабер, затим хомо религиосус, па затим постоји још једно одређење човека врло важно, а то је хомо луденс, човек који се игра. И мислим да је то у складу са нашом вером. И не на једном месту у јеванђељу Господ нам каже ако се не повратите и не будете као деца нећете ући у Царство Божије. А посао дечији јесте да се играју. Дакле, игра и те како одређује човека и баш у игри ми доживљавамо радост живота, радост заједништва са другим људима и радост надметања и рекао бих да је то основна карактеристика наше вере. И зато можемо да се радујемо што је ово наше здање у које ће се играти наша деца, и младићи, налази овако близу наслоњено на саму цркву. И једно и друго здање ће исповедати радост живота. Прошло је седамнаест година и то није мали период за једно здање. Последњих неколико година имали смо значајну подршку владе републике Србије, али у своми овим годинама мислим да је то сувишно помињати подршку и благослов нашег Епископа. И трудом многих људи дошли смо од овог момента. Ја се надам и Богу се молим да ова сала и цео овај комплекс у потпуности испуни све оно што је очекивано током свих ових седамнаест година, а то је да ко год уђе у њу ко год буде играо фудбал, рукомет, да се радује. И да стварамо једно чврсто заједнштво међу људима и међу свима нама, то је основни циљ ове сале. Још једном свима се захваљујем, представницима града, и да на крају пожелим да ова сала у потпуности испуни своју сврху. Хвала вам!”

Беседа протојереја-ставрофора проф. др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу и редовног професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду

ђакон Александар Ђорђевић