ПАРОХИЈА ЈАРУШИЧКА ПОД БОГОРОДИЧИНИМ ПОКРОВОМ

ПАРОХИЈА ЈАРУШИЧКА ПОД БОГОРОДИЧИНИМ ПОКРОВОМ

Покров Пресвете Богородице, 1/14. октобра 2023. лета Господњег, као своју славу прославило је Коло српских сестара Парохије јарушичке.

Евхаристију је служио протојереј ставрофор Милан Томић, парох чумићки, коме су саслуживали протонамесник Горан Живковић, парох лаповски, протојереј Младен Ђурановић, парох-домаћин, и ђакон Марко Арсенић из Лапова.

Пред окупљеним христољубивим народом протонамесник Горан Живковић из Лапова произнео је проповед у којој се осврнуо на цркву Влахерну у Цариграду и догађај за који је везан празник Покров Пресвете Богородице. Божја Мајка молитвено наткриљује, чува све који верују у њеног Сина Господа Исуса Христа и све који јој се моле. Честитајући славу чланицама јарушичког парохијског Кола српских сестара, отац Горан је истакао да су оне – сестре, ћерке, мајке, жене – сличне Пречистој Богородици својом љубављу, брижљивошћу, нежношћу, предусретљивошћу, притичући свима којима је помоћ потребна, и пожелео им је да наставе и унапреде свој богоугодни труд, позивајући уједно и сав сабрани народ да се усавршава у милосрђу са Исусовим речима на уму: Блажени су милостиви – јер ће бити помиловани (Јеванђеље по Матеју 5:7).

По благословеном обичају Богу су принесени на дар славско жито, колач и вино које је припремила Душица Гавриловић из Великог Крчмара са породицом.

Коло српских сестара, којему председава Љубица Тодоровић из В. Крчмара, спремило је славски ручак за све присутне, њих деведесетак.

Стефан Ђурановић