ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ЛАЗАРЕВЦА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ИЗ ЛАЗАРЕВЦА

Од 29. септембра до 01. октобра 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организовано је поклоничко путовање верника из Лазаревца и околних места, у манастире у Скопљу и Скопској Црној Гори у Републици Северној Македонији.

Путовање је реализовано у сарадњи ЦО лазаревачке и Поклоничке агенције Епархије шумадијске. Вођа пута био је свештеник Влада Димитријевић.

Напустивши Лазаревац у раним јутарњим часовима, своје путовање започели смо обиласком манастира Прохор Пчињски. После молитве за здравље код моштију преподобног Прохора Пчињског и помазања верника миром, које из гроба овог светог угодника истиче већ скоро хиљаду година, наставили смо пут ка Скопљу, поневши благослове ове велике светиње као и нашег дивног домаћина, игумана Методија.

У касним поподневним сатима стигли смо у Скопље, главни град Републике Северне Македоније. Уследио је обилазак централног трга, храма Светог Димитрија и факултативни обилазак цркве Светог Спаса. За нас је посебан значај имао обилаза српског културно-инфирмативног центра „Спона“ у Скопљу, у коме смо се упознали са животом српске заједнице у Северној Македонији и изазовима са којима се суочавају. Секретар „Споне“, господин Милош Стојковић, био је наш водич сва три дана нашег боравка у Републици Северној Македонији. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, донели смо им вредан поклон, издања издавачке куће Епархије шумадијске „Каленић“. Епархијском поклону придружила су се издања лазаревачке градске библиотеке „Димитрије Туцовић“.

Са поносом истичемо, а то нам је посведочио и господин Милош Стојковић, да смо прва организована тура која је у оволиком броју посетила светиње Скопске Црне Горе у оклини Скопља, и села која су насељена углавном српским живљем. Срдачан дочек наших сународника у овим планинским местима, предвођених господом Драганом Рајковићем и Игором Славковићем, и дирљив сусрет са њима није нас оставио равнодушнима, а у нама је разбуктао жељу за поновним сусретом.

Другог дана нашег боравка у Скопљу обишли смо, у селу Кучевиште, највећем српском селу у области Скопске Црне Горе и њеном средишту, храм Светог Спаса и кучевишки манастир посвећен Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Остали смо задивљени лепотом фрескописа манастира Светог Никите, задужбине српског краља Милутина, у селу Бањани. Круна овог другог дана била је обилазак манастира Светог Пантелејмона у селу Нерези надомак Скопља.

Трећи дан смо започели Литургијом у саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу. По одјављивању из хотела наставили смо ка манастиру Св. Ђорђа у селу Старо Нагоричино, тринаест километара удаљеном од Куманова. Имали смо велику радост да се у овом манастиру сретнемо са госпођом доц. др Јасмином С. Ћирић, можда најбољим познаваоцем српског задужбинарства на простору Северне Mакедоније. Она нас је провела кроз раскошно фрескосликарство храма Св Ђорђа и његову симболику. Сазнали смо и да ће издавачка куће Епархије шумадијске „Каленић“, бити издавач монографије „Краљ Милутин и доба Палеолога“, настале у оквиру међународног научног скупа одржаног у Скопљу 2021. године. Уредник ове монографије била је управо госпођа Јасмина С. Ћирић.

Препуни утисака ово поклоничко путовање препоручујемо и осталима, јер су светиње које смо обишли неистражено благо и историјски и духовно.

Поменућемо и нашег возача, господина Милинка Радовановића, који је током овог путовања показао велику љубав и разумевање за све наше прохтеве. Духовно укрепљени у касним вечерњим часовима вратили смо се у Лазаревац. Напојени духовношћу остајемо у ишчекивању нових поклоничких путовања која ће организовати наша епархија.