ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА У ГAРАШИМА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА У ГAРАШИМА

Дана, 2. августа 2023. године, када наша Света Црква прославља Светога пророка Илију, наше село, које се промишљу Божијом обрело под заштитом овога великог Божијег угодника прослави своју крсну славу и име.

Свету Литургију, која је почела у 9 часова, служили су умировљени протојереј Томислав Ранковић, протонамесник Стефан Франовић као и протонамесник Милош Митровић који је истом и началствовао.

Домаћин свечаности био је господин Рајко Конџуловић са својом породицом.

Светој Литургији је присуствовао велики број верног народа са својим породицама и дечицом која су узела учешћа у Светом Причешћу. У проповеди коју је након Светог Јеванђеља произнео отац Милош Митровић, подсетио је на величину благодати сабрања и сабирања као и на моћ искрене молитве ка Господу којом је Свети пророк Илија засенио своје савременике, и на то да ма какавих се у животу брига човек дотакао, никада не треба да сметне са ума ко је његово крсно име и заштитник, а нарочито када је то у питању наше село, и Свети пророк Илија.

Том приликом се и захвалио јереју Марку Петровићу пароху јеловичком, на позиву и пожелео свима срећну и Богом благословену крсну славу. Након Свете Литургије извршен је литијски опход око храма, а затим је и уз мали помен које је одслужило свештенство, положен венац од стране удружења СУБНОР-а, на чесму страдалих бораца из овога села, која се налази у порти храма. Када се све то завршило, преломљен је славски колач и уследио је наступ наших традиционалних гостију фолклорне групе ДНТ (Друштво Народне Традиције) Шамот из Аранђеловца.

Након свега, уследило је сабрање за Трпезом Љубави коју су припремили наши домаћини.