НАВЕЧЕРЈЕ ПРАЗНИКА СВЕТИХ ПРВОВРХОВНИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

НАВЕЧЕРЈЕ ПРАЗНИКА СВЕТИХ ПРВОВРХОВНИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у понедељак, 11. јула 2022. године, уочи празника Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, у храму Светих апостола Петра и Павла служио празнично бденије.

Његовом Преосвештенству су саслуживали ректор Богословије Светог Јована Златоуста протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, архимандрит Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносава, протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Иван Теодосић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Ово празнично бденије су својим појањем улепшали и чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након одлуженог празничног бденија, Епископ је верне поздравио и поучио својом беседом и свима честитао храмовну славу Свете Апостоле Петра и Павла:

“Срећна храмовна слава, братству овога храма и свима вама који сте данас дошли обде на ово богослужење и који ћете сутра доћи на Свету Литургију да се причестите и да се сједините са Богом. Ваш долазак на богослужења, а посебно на Литургију уствари говори о вашој вери, да верујете и да исповедате веру баш онако како су исповедали и проповедали Свети апостоли Петар и Павле, којима је овај предивни храм и посвећен. Треба да се молимо Богу, браћо и сестре, да имамо веру какву је имао апостол Петар. Ону веру за коју је Господ рекао да ће на његовој вери саградити Цркву своју, и да је врата пакла не могу надвладати. Истина, апостол Петар, иако је имао јаку веру, у време слабости своје, одрекао се Христа. Када се одрекао, он је просто чуо онај глас Христов који му је рекао: “Петре, док петао не запева три пута ћеш ме се де одрећи” и плакаше Петар. То је нама пример, браћо и сестре, ми смо људи који смо слаби, који клецамо, који падамо, који посрћемо, али не смемо да изгубимо веру, поготову тада, јер вера ће нам говорити и када нас снађу и невоље и беде, вера ће на казати “Устани, охрабри се, ту је Спаситељ, ту је Избавитељ”, само треба да верујемо у Њега и да том вером живимо. Зато морамо да се боримо и да имамо ту ватрену, камену веру како каже Свето Јеванђеље, веру апостола Петра, а исто тако да се молимо, да имамо смирење какво је имао апостол Павле. Павле је био један од најученијих људи онога света.Тек када је Христа спознао, видео је да све то што зна, све је то сматрао за трице, за мекиње, што бисмо ми рекли. Он је толико заволео Христа, толико се предао Христу да је заиста он могао да каже: “Не живим ја више, него живи Христос у мени”. И то да нам буде наук и то да нам буде поука, да Христос живи у нама. Када Христос живи у нама, браћо и сестре, онда смо ми заиста живи људи, јер Христа носимо у себи, Христа исповедамо, Христу се молимо. Па нека буде срећна слава свима вама, овоме храму, као што рекох на почетку, братству, да Господ да и свети апостоли да у нама ојача вера, браћо и сестре, и да веру сведочимо дели.

Бог Вас благословио!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Под тремом парохијског дома храма Светих апостола Петра и Павла је у част овим дивним светитељима уприличена Трпеза Љубави након светог богослужења и молитава које смо са својим архипастиром принели Господу Богу.

јереј Немања Искић