ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Универзитет у Крагујевцу је у петак, 21. маја 2021. године, обележио своју крсну славу, Светог aпостола и jеванђелисту Јована Богослова и 45 година од оснивања Универзитета.

Слава Универзитета у Крагујевцу Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов обележена је сечењем славског колача, коме су присуствовали Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован са свештенством, ректорски колегијум Универзитета и декани факултета чланица.

Овогодишњи домаћин славе била је декан Факултета педагошких наука у Јагодини проф. др Виолета Јовановић, која је предала половину славског колача домаћину за наредну годину, проф. др Зорану Марковићу, директору Института за информационе технологије.

Интонирањем академске химне Gaudeamus igitur, у амфитеатру Правног факултета отпочео је свечани део програма обележавања Дана Универзитета у Крагујевцу, коме су, поред многобројних званица, присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја на челу са министром господином Бранком Ружићем, председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић, градоначелник Никола Дашић и представници Града Крагујевца и локалних самоуправа, ректори универзитета из земље, као и декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

Присутне су поздравили ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, министар просвете, науке и технолошког развоја господин Бранко Ружић, председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић, градоначелник Града Крагујевца господин Никола Дашић, а у име ректора Универзитета у Србији обратио се проф. др Здравко Витошевић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Универзитет у Крагујевцу ове године, по први пут, доделио је годишње награде за наставно и научноистраживачко особље за изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду постигнуте на Универзитету у Крагујевцу.

Годишње награде за изузетне резултатеу научноистраживачком раду постигнуте на Универзитету у Крагујевцу додељене су:
- У пољу друштвено-хуманистичких наука – проф. др Милошу Ковачевићу, редовном професору Филолошко-уметничког факултета;
- У пољу техничко-технолошких наука – проф. др Ненаду Филиповићу, редовном професору Факултета инжењерских наука;
- У пољу природно-математичких наука – проф. др Светлани Марковић, редовном професору Природно-математичког факултета;
- У пољу медицинских наука – проф. др Владимиру Јаковљевићу, редовном професору Факултета медицинских наука.

У оквиру свечаности, додељена је и стипендија из Фонда Wild Boars за стипендирање студената професионалних или полупрофесионалних спортиста са територије града Крагујевца, који су основали Универзитет у Крагујевцу и клуб америчког фудбала Wild Boars. Управни одбор фонда овогодишњу стипендију доделио је Јани Јоловић, студенткињи IV године интегрисаних академских студија фармације на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Добитници стипендије уговор је уручио председник клуба америчког фудбала Wild Boars господин Марко Вујанац.

У музичком делу програма учествовали су студенти Филолошко-уметничког факултета – сопран Јелена Станојевић Качавенда и баритон Стеван Јовановић, уз клавирску пратњу самосталног уметничког сарадника Јелене Ивановић, као и студент хармонике Никола Лазаревић.