ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми.

У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом раздељују се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

Реке Младеновчана су се у поподневним сатима сливале ка порти храма Успења Пресвете Богородице. Вечерње богослужење су служили протојереј Ратко Аврамовић и ђакон Саша Костадиновић, а након тога су освештане врбине гранчице. Потом се приступило литијском опходу око младеновачке Цркве, а велико мноштво верника је наставило заједничарење у радосном расположењу.

јереј Марко Јефтић