СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДана 24. јануара 2021. године, у недељу по Богојављењу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор београдско-карловачки Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, настојатељ манастира Пиносава у Кусатку јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј Драган Милутиновић, протојереј Слободан Сенић, протонамесник Драган Икић, протонамесник Срђан Ковачевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

После прочитаног Јеванђељског зачала Владика се обратио окупљеном народу богонадахнутом беседом. Поздравиши их најпре богојаљенским поздравом “Христос се јави” Владика је у наставку говорио о значај и тајни овог празника. Подсетивши на Јевађељски догађај Крштења Христовог, Владика је додао да се тада и вода осветила, јер чега се год Бог дотакне оно постаје свето. Црква нам говори, наставио је Владика, да после крштења Господ одлази у пустињу да га ђаво куша што и нама следи ако хоћемо да идемо за Христом. Као што је Господ Исус Христос победио сва искушења тако можемо и ми пбедити искушења, али са Христом “Не ми, него Христос у нама” нагласио је владика. После кушања Господ одлази у незнабожачку Галилеју и тамо уноси светлос своје науке која просвећује свет. Зато свака наука која не води Богу није добра и благословена, јер води у гордост и све остале грехе које човека воде у највећу таму и странпутицу. Али када се таквог човека дотакне Христос и усели у њега он постаје обновљени човек по речима псалмопојца “Господ је просвећење моје ...” Дух Свети је онај који очишћава и ми га у молитви стално призивамо. У кога се Он уселио он је просвећен, чини врлине које га још више приводе Богу, живи у љубави са собом, другим љидима и свето и са Богом.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави у парохијском дому коју је припремило братство храма.

ђакон Владимир Степановић