ЕПИСКОП ЈОВАН: СЛОБОДА ЈЕ У ОДГОВОРНОСТИ, А НЕ ДА ЧИНИМО ШТА НАМ ЈЕ ВОЉА

ЕПИСКОП ЈОВАН: СЛОБОДА ЈЕ У ОДГОВОРНОСТИ, А НЕ ДА ЧИНИМО ШТА НАМ ЈЕ ВОЉАПоводом преславе Храма Светог Александра Невског на Дорћолу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Г. Јован началствовао је Светом Архијерејском Литургијом на дан упокојења овог светог руског кнеза, у недељу, 6. децембра 2020. године.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Епископ Јован је произнео беседу у којој је поучио верни народ и свештенство о смислу нашег живота и месту молитве у њему. Епископ Јован је истакао да нас о молитви најбоље учи Света Литургија, коју сви заједно служимо, јер у њој “овде и сада предокушавамо Царство Божије.” “Ми се Литургијом учимо како да живимо, а шта је друго Литургија него благодарење. А основно за сваког хришћанина је да благодари Богу, за сва знана и незнана доброчинства која нам Бог чини” рекао је Епископ Јован, објашњавајући вредност и смисао Литургије.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

У току Свете Литургије Епископ Јован је рукоположио ђакона Драгана Неђића у свештенички чин. Том приликом Епископ Јован је упутио поуку будућем свештенику Драгану о тежини и лепоти свештеничког позива, посебно указујући да у свом будућем позиву увек стоји чврсто у молитви, јер свештенички позив је мученички позив. Црква не поверава свештеницима некаква материјална добра, већ поверава душе верника, и зато ће Бог из свештеничких руку тражити душу сваког верника, напоменуо је Епископ Јован, додајући, да то сазнање обавезује не само свештенике, већ и вернике “да се моле за свог свештеника, да би заједничким молитвама, трудом и подвигом угодили Богу”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

На крају, Епископ Јован је пререзао славски колач са верним народом и хором при храму Св. Александра Невског, који данас прославља своју славу.

Његовом Преосвештенству Епископу Јовану саслуживали су протојереји – ставрофори Вајо Јовић и Видан Томановић, протојереји Душан Јовић и Јован Гардовић, новорукоположени јереј Драган Неђић, протођакон Стеван Рапајић, ђакон Александар Секулић, ђакони Василије Старовлах и Иван Гашић.

Текст преузет са званичне интернет презентације - Радио Слово љубве

Фотографије и беседе: Епархија шумадијска - Информативна служба