СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ИСЦЕЛИТЕЉА ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВО

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ИСЦЕЛИТЕЉА ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВОУ уторак 13. октобра 2020. године, деветнаесте недеље по Духовима, када наша Црква слави Светог свештеномученика Григорија и Светог Михаила Кијевског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали:протојереј Драгослав Милован, протојереј Сретко Петковић, господин Душан Баловић и господин Страхиња Савковић.

Чтецирали су господин Марко Гаљак и господин Урош Петковић.

У својој беседи Владика је поучио парохијане овога храма речима: “Нико од нас својом вољом не долази на овај свет, нити својом вољом напушта и одлази са овога света. Нико од нас својом вољом не рађа се овде или онде, сада у овом веку или другом веку, то није наше, то је промисао Божија и то она промисао Божија која је непогрешива. Јер Бог једини зна зашто се неко рађа у овоме времену неко у ономе веку, прошлом, садашњем, будућем. Зашто се рађамо ми у овоме народу, а они у другоме народу? То је све, рекох промисао Божија.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Јер зна Бог кад треба кога да шаље у овај свет, како би човек као хришћанин у овоме свету, могао заиста да посведочи Бога Живога. То је наше, браћо и сестре, да сведочимо Бога Живога”.

Даље је Владика предочио да је наша обавеза како ћемо да живимо и да стражаримо над својим животом, јер не знамо тренутак када ћемо бити позвани са овога света. А потребно је да дамо добар одговор, за дар који смо добили. Да контролишемо своја дела, мисли, понашање, и да једном морамо поћи са овога света и да се сретнемо са Оним чијом смо вољом и дошли на овај свет. И оно што је најважније што каже наш народ, “да једном морамо да положимо рачуне”.

Након Свете Литургије, Владика је поделио благослов верном народу и освећене иконице.

ђакон Недељко Дикић