ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА ОПЛЕНАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА ОПЛЕНАЧКОГУ среду, 1. јула 2020. године, у манастиру Никоље, протосинђел Николај (Младеновић) исповедио је свештенике Архијерејског намесништва опленачког. Након исповести, Свету Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење протосинђела Николаја (Младеновића), архијерејског намесника опленачког протојереја – ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја – ставрофора Ђорђа Радишића, протонамесника Александра Петровића и ђакона Стевана Илића. Појао је Хор “Опленац” и монахиње манастира Никоље.

Након прочитаног одломка из Јеванђеља беседио је владика Јован: “На самом почетку Господ је рекао својим ученицима: “Ово вам заповедам да љубите једни друге. Ако вас мрзи свет знајте да је мене омрзнуо пре вас”. Ако читамо Свето Писмо видећемо да се у њему највише говори о љубави Божијој, љубави Божијој према човеку, али и о томе како човек треба да одговори на љубав Божију. Бог човеку ништа не брани. Он нам не брани да живимо у мржњи. Не брани нам ни да чинимо зло, то је наша слобода, али човек треба да зна да ће једног дана поћи са овога света. Тада нам неће помоћи наша мудрост или наше вештине ораторства. Тада ћемо све видети као што себе видимо у огледалу. Тада нико неће моћи да каже да није нешто урадио”. Владика је беседио и о мржњи која се налази наспрам љубави, о гордости због које човек неће да призна своју грешку, о правој љубави у којој нема интереса и прорачунатости јер само “кад човек даје, а не тражи да му се узврати – онда га Бог дарује”. Владика нас је на крају поучио речима: “Бог је милостив, али не треба само да се уздамо у милост Божију, треба и ми нешто да допринесемо да нас милост Божија обасипа да бисмо се милошћу Божијом спасавали”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После заамвоне молитве владика Јован се помолио за покој душе монахиње Јелисавете, која се на данашњи дан пре 22 године упокојила у Господу.

После одслужене Литургије у манастирској трпезарији, прочитан је реферат који је на тему “Икона – путоказ ка истинској слободи” припремио јереј Обрад Видаковић. Након читања сви свештеници имали су прилику да изнесу мишљење о овој теми и да о њој продискутују. Преосвећени владика је похвалио рад и у вези са темом извео духовне поуке и савете.

Великим трудом игуманије Евдокије, сестринства манастира Никоље и протојереја Милана Савића и његове породице уприличена је трпеза љубави у манастиркој трпезарији.

Стеван Илић, ђакон