ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕУ навечерје празника светог великомученика Георгија у крагујевачком насељу Шумарице, у храму посвећеном овом дивном угоднику Божијем, служено је празнично вечерње које је предводио служашчи храма протојереј Срђан П. Тешић.

Сутрадан, на сам дан празновања светог великомученика и победоносца Георгија, протојереј Срђан П. Тешић служио је свету Литургију, а у литургијском сабрању молитвено учешће је узео верни народ са високопреподобном игуманијом манастира Дивостин, мати Анастасијом и сестром Јефимијом.

На прозбе су одговарали чланови хора “Свети ђакон Авакум” предвођени протиницом Милицом Тешић.

Тропарске стихове канона на блажена својим умилним гласовима појале су сестре манастира Дивостина.

Сви сабрани су поштовали прописе и препоруке, које је издала Влада РС за спречавање ширења вируса.

По прочитаном јеванђелском зачалу речима беседе сабранима се обратио прота Срђан, који је говорио о животу и мученичкој кончини светог Георгија. Време у коме је живео свети Георгије није било ни мало лако и он је имао разна искушења са којима се суочавао, али их је пребродио са надом и вером у Васкрслог Господа. Тако и ми данас сва искушења са којима се суочавамо можемо победити једино ако се будемо ослонили на Васкрслог Господа, јер само уз Његову помоћ можемо одолети злу и победити свет.

Потом је уследило освећење славских знамења које је ове године у славу и част светог Георгија принела госпођа Снежана Милановић са својим ћеркама.

Ове године, због новонастале ситуације појавом новог вируса названог “ковид 2019” није било трпезе љубави, на коју смо навикли у духу српства и српског славарства. Освећена су славска знамења, која чине суштину славе, и на то нас је својом духовном поуком подсетио протојереј Срђан на крају сабрања.

За идућу годину колач је са радошћу преузео господин Иван Вељановић са својом породицом.

Александар Радовановић, студент теологије