ОСМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУ

ОСМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних седам година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела у петак 24. јануара Светосавском академијом одржаном у великој сали Центра за културу и туризам Младеновац. Академију организује Градска општина Младеновац, ове године у сарадњи са Техничком школом Младеновац. На почетку се присутнима обратио председник ГО Младеновац Владан Глишић, који је потом наградио ученике који су у претходној школској години освојили прва три места на републичким такмичењима. Централни део академије била је представа коју су извели ученици драмске секције Техничке школе, коју воде наставници Анкица Живковић Баралић и Маја Петровић. За сценографију су били задужени ученици Ликовно-дизајнерске секције, коју води наставник Наташа Василић. На академији су учествовали и ученици Модно-дизајнерске секције Техничке школе, коју воде наставници Ирена Павловић и Данијела Гојковић.

Богослужбени део прославе је започео у недељу 26. јануара празничним бденијем. У понедељак 27. јануара најмлађи верници младеновачког Храма, предвођени својим родитељима и вероучитељима ђаконом Небојшом Поповићем, Младеном Гагићем и Сашом Костадиновићем, испунили су своју Цркву и учествовали на евхаристијском сабрању. Литургију су служили старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић, протонамесник Ратко Аврамовић и ђакон Небојша Поповић. Након што су верни са великом пажњом послушали посланицу свог Епископа и сјединили се кроз Свету тајну Причешћа, ученици основних школа извели су пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице и уз свесрдну помоћ господина Славка Спасојевића власника предузећа „Gold pack“ овај празник је улепшан светосавским пакетићима, које је добило више стотина најмлађих верника у Младеновцу.

Након евхаристијског сабрања свештеници храма Успења Пресвете Богородице су посетили младеновачке основне, средње, музичке и школе за образовање одраслих, као и установе које раде са децом са посебним потребама. У школама су свештеници присуствовали пригодним програмима, резали славске колаче и бираним речима честитали свима коју су део просветног система празник првог српског Архиепископа и просветитеља – Светога Саве.

јереј Марко Јефтић