СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЦРКВИ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЦРКВИ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ суботу, 7. децембра 2019. године, када наша света православна Црква прославља свету великомученицу Екатарину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори: Велибор Ранђић, Бранко Зелен, гост из Епархије београдско-карловачке, Драгиша Савић, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), протонамесници: Драган Милутиновић, Драган Икић, Слободан Сенић, Ненад Петровић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин), ђакон Владимир Степановић, као и многобројни народ и ученици веронауке, који су дошли у пратњи својих вероучитеља: Мирка Савића, Милоша Савића и Срећка Милошевића.

Владика је у својој богонадахнутој беседи подсетио вернике на оно што је најважније, а то је Христос. “Да би били у заједници са Христом”, нагласио је влдика, “морамо да се што достојније припремамо. Бити човек јесте битно, али није лако”. Да би образложио ову реченицу Владика се позвао на прочитано Јеванђеље и речи којима Господ Исус Христос предсказује својим ученицима да ће их изводити пред судове и старешине. За решење тих проблема даје се препорука, а то је трпљење. Јер трпљење је једини начин нашега спасења, а то нам је показао својим примером Господ Исус Христос. Позвао је Владика верни народ на трпљење, јер нам то Јеванђеље заповеда, јер нам је то највећи хришћански задатак, да трпљењем спасавамо душе своје. На крају је Владика поручио да се припремамо за трпљење и смирење и да то није слабост, већ снага и сила, да можемо да вратимо добро за зло. “Треба живети мудро и тиме спасавати душу”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На овом литургијском сабрању био је још један, за наш град несвакидашњи, радостан догађај. Господин Милош Никодијевић, вероучитељ из Смедеревске Паланке, рукоположен је у чин ђакона. Том приликом Владика се обратио народу рекавши да је велики дар учествовати на Литургији, а да данас има још један, а то је рукоположење. Затим се обратио Милошу давши му очински савет и поуку пре рукоположења рекавши да ступа у свештеничку службу и да се потпуно преда својој служби, напоменувши да је служење у олтару велики дар који захтева страх Божији. “Док будеш имао страха Божијег, дотле ће и Бог бити са тобом”, поручио је Владика.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је приремило братсво Преображењског храма. Након окрепљења Владика је са свештенством и председником општине обишао гробље “Каменац” и дао благослов за подизање крста на уласку у гробље. У повратку је посетио храм Свете Петке и погледао парохијски дом, његово уређење и новоизграђену фасаду.

Владимир Степановић, ђакон