ДВОСТРУКО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВОСТРУКО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак пред Крстовдан, 26. септембра 2019. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу, где је благоизволео да ђакона Марка Вуксановића рукоположи у чин свештеника, а г. Мирољуба Блажића у чин ђакона.

Владики Јовану саслуживали су: ректор крагујевачке Богословије “Свети Јован Златоусти“ протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, професор на ПБФ-у у Београду протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, пензионисани парох рипањски протојереј-ставрофор Милован Блажић, јереј Игор Карановић, парох дебељачки из Панчева, и јереј Слободан Савковић.

Саслуживали су и протођакони: Иван Гашић, Небојша Јаковљевић и Мирослав Василијевић, те чтечеви Владимир и Лазар Марјановић, Сава Николић и Ђурђе Ђоковић.

Литургији је присуствовало сестринство манастира Липар са игуманијом Тавитом и сестрама Исидором и Доротејом.

Беседећи верном народу, Владика Јован је подсетио на питање које Господ поставља својим ученицима и о томе шта кажу људи ко је Син Човечији. “Исус Христос је најтајанственија и најкомплекснија личност у историји рода људског. Открити у Господу Исусу Христу Богочовека је дар Божији, а за дар треба узвратити уздарјем. Примивши овакав дар, људско биће постаје велико, али само у Богу. До тајне Богочовечанске личности Господа можемо доћи само вером. Зато ап. Петар наглашава да је Христос Син Бога живога. Христос узвраћа да је он стена на којој ће сазидати Цркву Божију којој ни врата адова неће моћи наудити. Речи Петрове не изражавају људско мишљење, већ божанско учење. Зато се помолимо да нам Господ дометне вере, јер све је могуће ономе који има вере у Господа“, поручио је Епископ Јован сабраним верницима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након великог Входа Владика Јован је ђакона Марка Вуксановића рукоположио у чин свештеника, поучивши га да нема већег дара од служења Литургије, те да данас прима благодат свештенослужења. Тиме ће моћи да благовести и буде сведок Јеванђеља, те да му данас Црква Божија поверава народ, а да он треба да буде мост којим ће тај народ ући Царство Божије. “Наоружај се вером и благодаћу. Имај страха Божијег у себи. Не занемаруј дар који данас добијаш. Буди анђео у својој парохији и предај народу оно што ти се даје“, била је поука Владике Јована новорукоположеном свештенику Марку Вуксановићу.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована јереју Марку Вуксановићу

Рукополажући новог ђакона Мирољуба Блажића, Владика је позвао све да се и за њега помоле да и на њега сиђе благодат Божија, да има мира и спокоја, те да са љубављу и преданошћу служи Цркви Христовој.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована ђакону Мирољубу Блажићу

Након причешћа верног народа, ученика ОШ “21. октобар“ и великог броја вероучитеља, Трпеза љубави и народно славље поводом овог двоструког рукоположења, настављена је са верним народом и Владиком у просторијама парохијског дома.

протођакон Мирослав Василијевић