РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ХРАМОВНА СЛАВА У МАЛОМ КРЧМАРУ

РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ХРАМОВНА СЛАВА У МАЛОМ КРЧМАРУ“Пресвета Богородице спаси нас!”

Дан Рођења Пресвете Богородице је дан почетка нашега спасења. Она која је благословена међу женама је она чије је “да” спасло свет. Да није Дјеве Марије, Бог не би могао да дође у овај свет. Она је својим пристанком по слободи и из љубави према Богу омогућила да се Бог Син очовечи и да Својим доласком победи грех, смрт и сатану.

Знајући све то и осећајући мајчинску љубав Пресвете Богородице мештани Малог Крчмара су своју цркву посветили њој - Мајци свих нас. Како сваке тако и ове године они се окупљају да заблагодаре Богу у Тојици и да захвале Мајци Божојој што их штити и заклања од свакога зла.

Окупљени на Божанственој Литургији око Тела и Крви Сина њеног они принеше бескрвну жртву Богу у Тројици, а у част рођења Пресвете Богородице. Свету Литургију је служио свештеник лаповски протонамесник Горан Живковић и ђакон Марко Арсенић, а за певницом је појао домаћин- свештеник Ивица Камберовић са супругом. Проповед је одржао ђакон говорећи о величини и значају празника. У проповеди је наглашено да је Мајка Божија врата кроз које је дошло спасење света и човека. Било је речи о величини и значају које има жена у свету, цркви и породици, јер је једна жена спасила свет.

После трократног опхода око цркве и ломљења славског колача народ је наставио сабрање за трпезом љубави, веселећи се и играјући, све у мери и величини данашњег празника, а у славу и част Пресвете Богородице, Мајке Божије и мајке свих нас.

Марко Арсенић, ђакон