ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕНОГ ДОМА У ВИШЕВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕНОГ ДОМА У ВИШЕВЦУСкромно и живописно село Вишевац, надомак Раче Крагујевачке, познато је по томе што је ту рођен вожд Првог српског устанка Карађорђе.

Блаженопочивши Епископ шумадијски Сава је у овом селу 1994. године подигао своју задужбину, храм посвећен Светом великомученику Георгију.

Трудом надлежног пароха вишевачког, протонамесника Миломира Васиљевића, започета је градња црквеног дома, постављањем темеља поред вишевачког храма.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је 1. септембра 2019. године, 11. недеље по Духовима, на празник Светог мученика Андреја Стратилата, освештао темељ овог црквеног дома.

Епископа је дочекао велики број верника овог краја, а затим је почео чин освештања призивом Светога Духа.

Епископу шумадијском су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Остоја Пешић, свештеници рачанског намесништва, као и ђакони Марко Арсенић и Стеван Илић.

После освештања Епископ шумадијски Јован одржао је пригодну беседу коју је почео честитањем присутним верницима овога краја, рекавши да је црквени дом као друга црква. "Радује се Свети великомученик Георгије, као и блаженопочивши владика Сава, који је ктитор вишевачког храма", нагласио је Епископ. Затим се захвалио свима, који су уложили свој труд да се овај црквени дом започне, напоменувши да су они, који су учествовали прилозима, постали ктитори, као и да се изградњом овога дома изграђују и међусобно у слози и љубави, и да је потребно да забораве на сва међусобна неразумевања.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ Јован је затим навео да је ова кућа њихова општа кућа и да ми као крштени људи треба да будемо органи Тела Христова. Зато је свети Павле и рекао да ко наруши цркву нарушиће њега Бог. Епископ се затим од срца захвалио свима са жељом да се ова зграда што пре сагради и да буде њихов дом. На крају своје богонадахнуте беседе владика Јован је рекао да треба имати радости, а права радост је једино у човеку који поштује и слуша Бога. Он је затим благословио све присутне, који су прилазили целивавши крст.

На крају овог дивног сабрања уследила је вечера љубави коју је припремио верујући народ Вишевца на челу сасвојим парохом.

Ваља напоменути да је архитекта овог црквеног здања дипломирани инжењер Јован Марковић, извођач радова Томислав Дугић, а великог удела у овом богоугодном послу има и Александар Сенић, директор “Коридора Србије”.

Протонамесник Горан Живковић