ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ На Видовдан, лета Господњег 2019. године, наш свети храм је имао част да организује духовно вече поводом празника. Програм је организован од стране братства храма и културно уметничког друштва “Лепеница” из Крагујевца. Режија програма била је поверена господину Мирку Барјактаревићу, који већ низ година организује културно уметничка дешавања у нашем граду. Порту нашег храма ипунило је велики број верника који су својим присуством дошли да подрже ову манифестацију.

После одслуженог вечерњег богослужења, програм је започео химном “Боже Правде”, а настављен је песмама: “Говори Господе”, “Христе Боже распети и свети”, као и монолозима из епских песама косовског циклуса - “Кнежева вечера”, “Кнежева клетва” и “Косовка девојка”. На крају су изведене песме из романтизма: “Отаџбина”, “Онамо, онамо”, “Домовина”, “Ово је Србија”...

Циљ саме манифестације јесте да окупи народ и после литургије испред цркве, да културу као израз човековог духа веже за веру хришћанску, као што је то био случај у средњовековној нашој држави. Велики број душа потврдио је насушну потребу оваквих догађаја у оквиру цркве и црквене порте. На крају манифестације присутнима се обратио отац Александар Мирковић који се захвалио учесницима на труду, а верницима на одвојеном времену. У наставку је приређено послужење за учеснике културно уметничког програма.

ђакон Александар Ђорђевић