ОСВЕЋЕЊЕ МАНАСТИРСКЕ КАПЕЛЕ И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ

ОСВЕЋЕЊЕ МАНАСТИРСКЕ КАПЕЛЕ И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦДана 18. јуна 2019. године, када наша Света Црква прославља успомену на Светог Јоаникија митрополита црногорско-приморског, Његово Преосвештенство Еписоп Јован је пре Свете Литургије коју је служио у манастиру Венчац, освештао капелу у склопу конака овог манастира.

Након дочека Епископа верни народ са свештенством је ступио у нову капелу посвећену Светом Јоаникију у склопу конака манастира, коју је Епископ освештао и у олтарски престо положио делић моштију Светог великомученика косовског кнеза Лазара, а потом освештао и иконостас капеле. По освећењу капеле Епископ се обратио верницима и изразио је захвалност свима који су узели учешћа у изградњи и опремању ове капеле.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована на освећењу капеле у манастиру Венчац

Након освећења капеле Епископ је у храму “Светог архангела Гаврила” у склопу манастира служио Свету Архијереску Литургију уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја-ставрофора Зорана Алексића, протојереја Љубише Ђураша и Слободана Раковића, протонамесника Ивана Теодосића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића. По одлсуженој Светој Литургији Епископ Јован је пререзао Славске колаче братству манастира и особљу Здравственог центра у Аранђеловцу и доделио грамате прознања командиру ватрогасне јединице града Аранђеловца Г-дину Ненаду Миливојевићу и монаху Јоаникију. Епископ шумадијски Господин Јован се затим обратио вернима својом беседом о Светој Тројици. Он је навео да је Дух Свети тај који свакодневно обитава над нама и који нас укрепљује. Епископ је напоменуо да не заборавимо да смо на Светом Крштењу примили Светога Духа и да смо се тада крстили у име Свете Тројице, а и то да све шта се догађа у овом свету се дешава у име Свете Тројице, од Оца, кроз Сина у Духу Светоме. “Благо крштеном човеку који чува Светога Духа у себи” говори Владика јер само тако смо прави хришћани. Дарови које приносимо на Светој Евхаристији су најбољи пример љубави бога према човеку и деловања Светога Духа јер Он тај хлеб и то вино претвара у Тело и Крв Христову. Морамо обратити пажњу на наш живот јер човек који напусти Духа Светога допушта да га преузме дух овога пропадљивога света. Епископ је потом навео да је Свети Јоаникије кога прослављамо кратко био на епископском трону, али да је за тај кратак период показао како треба бити Епископ и како се треба залагати за свој народ и веру хришћанску. Он је био пун Духа Светога. Упркос његовим мукама показао је да свако ко жели да се упусти у рат против Цркве Христове, унапред је пред Богом тај рат изгубио. Владика нас је замолио да се молимо Светом Јоаникију да нас чува и да нам буде водич ка путу Господњем.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ Јован је потом на гробу Архимадрита Георгија (Милошевића) одслужио годишњи помен и освештао надгробни крст.

Архимандрит Георгије је рођен 2. марта 1938. године, од оца Уроша и мајке Софије, у месту Адашевци, код Шида. На крштењу добија име Бранивој. Замонашен је у манастиру Чокешина на дан манастирске славе, на Малу Госпојину 1965. године, а монашење је извршио тадашњи Епископ шабачковаљевски Господин Јован Велимировић. Монашку школу у манастиру Острог похађа од 1967. до 1969. године. Епископ Јован шумадијски га причишљава 2013. године монашкој обитељи манастира Светог архангела Гаврила у Брезовцу где остаје као игуман манастира све до дана свога представљања Господу.

У сали конака манастира уприличена је Трпеза Љубави, на коју су били позвани сви окупљени у манастиру.

Јереј Немања Искић