ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА РЕСНИЧКЕ И ЦВЕТОЈЕВАЧКО ЈОВАНОВАЧКЕ ПАРОХИЈЕ МАНАСТИРИМА ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА РЕСНИЧКЕ И ЦВЕТОЈЕВАЧКО ЈОВАНОВАЧКЕ ПАРОХИЈЕ МАНАСТИРИМА ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕУ недељу 2. јуна 2019. године поранили смо и кренули са два аутобуса у походе манастирима ваљевске епархије. План нам је био да будемо на литургији у храму Васкрсења Христовог, а потом да обиђемо манастире Ћелије, Лелић и Јовања и да посетимо спомен комплекс у Бранковини и гроб песникиње Десанке Максимовић.

Два аутобуса су, пуна поклоника, кренула пут Ваљева. Стигли смо у Ваљево уочи почетка свете Литургије, где су свештеници Петар Бранковић и Мирко Шиљковић саслуживали на Литургији, по благослову Епископа шумадијског Г. Јована и Епископа ваљевског Г. Милутина. После Литургије посетили смо храм Светог Нектарија Егинског, где смо се помолили и поклонили моштима Светог Нектарија.

Путовање смо наставили после кратког освежења и одмора и кренули пут манастира Ћелије и Лелић. Поклонили смо се моштима великих србских светитеља Светог Николаја Жичког и Охридског и Светог аве Јустина Ћелијског. У Ћелијама смо били послужени кафом и водом добротом игуманије ћелијске - мати Гликерије, која је дуго година провела поред аве Јустина и напајала се његовим светим животом и предивним беседама. Мошти Светог аве Јустина у малој манастирској цркви, гроб поред цркве у коме су дуго лежале мошти светитеља, гроб војводе Илије Гарашанина, велики храм, тробродни, који се још увек осликава, фасцинирали су наше поклонике, који су заборавили на тежину пута и умор од дужег ходања до манастира. У манастиру Јовања посетили смо манастирски храм и провели кратко време у манастиру у разговору са игуманом Михаилом Биковић.

Последње место нашег путовња било је Бранковина, родно место војвода србских Ненадовића и велике србске песникиње Десанке Максимовић, чије смо гробове посетили и помолили се у месној цркви. После тога смо кренули, пуни утисака, назад у Крагујевац, размењујући мисли и личне утиске о путовању, једни са другима. Уморни и задовољни стигли смо пред мрак нашим домовима.