ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО У ПРВОПРЕСТОЛНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО У ПРВОПРЕСТОЛНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУВаскрсење Христово је Празник над празницима зато што најдубље одређује живот Цркве. И не само овај дан, већ свака недеља у години као Дан васкрсења, сабира верне у Цркви, у спасавајућу заједницу Трпезе Господње.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ, уз појање васкршње стихире: “Воскресеније Твоје Христе Спасе...” уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење са литијом. По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона: “Васкрсења је дан, просветимо се људи...”.

По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: “Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова”, почела је Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма. Васкрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: “Данас Христос као сунце засја из гроба, данас грану пролеће у душама нашим”. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника, председник Црквене општине Господин Мирослав Брковић. Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, прочитао је јереј Слободан Савић. После завршене Литургије, Владика Јован осветио је васкршња јаја, која су подељена верном народу.

У двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости упутили су честитке Епископу Јовану уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе!

ВЕЛИКИ ПЕТАК

Велики Петак, дан када је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Бога као што Га нико никада није мучио, пљују на Бога, као што Га нико никада пљувао није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

У јутарњим часовима Великог Петка 26. априла 2019. г. у 8 часова, у Саборном храму у Крагујевцу, Преосвећени Владика Јован, служио је Царске часове, у којима се помињу догађаји Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.

У Петак пред вече у 16. часова у Саборном храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице. Плаштаница изображава Господа положеног у гроб. Она се налазила у олтару на Часном престолу. Уз певање стихире: “Тебе одјејушчагосја...” свештенослужитељи подижу Плаштаницу испод које иде Преосвећени Владика, обилазе око Престола и износе Плаштаницу на припремљен гроб на средини храма. Ово вечерње се служи у спомен скидања Тела Господњег са Крста, када су Исусови тајни ученици Јосиф из Ариматеје, назван благообразним, тј. знаменитим и Никодим, измолили дозволу од Пилата, скинули пречисто Тело Господње са крста, ради сахране.

У 19. часова вршено је јутрење Велике Суботе и бденије поводом празника Благовести, а на јутрењу Велике Суботе савршава се чин сахране Христове. Преосвећени Владика је са свештенством Саборног храма, умилним појањем и читањем, пред гробом Господњим, на средини храма, уз кађење и уз држање упаљених свећа, произнео је непорочне стихире, којима претходе стихови из 118. Псалма, подељених на три статије, у једној од статија се каже: “Животе, како умиреш; како и у гробу обитаваш, царство смрти разрушаваш и умрле подижеш из Ада.” После отпеваног канона и великог славословија, уз звоњаву погребног звона, Преосвећени Владика кренуо је са свештенством и верним народом у крсни опход око храма са Светом Плаштаницом, уз појање: “Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни...” са упаљеним свећама, сагласно речима Цркве, која Христов гроб назива најсветлијим, јер је извор нашег васкрсења.

По завршеном богослужењу Преосвећени Владика благословио је верни народ са жељом да у здрављу и срећи дочекају најрадоснији и најсветлији Празник над Празницима.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

На Велики Четвртак 25. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Саборног храма, служио је Свету Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу. Евхаристијска радост је употпуњена причешћем великог броја верника. Велики Четвртак је један од дана Страсне (страдалне) седмице у којима се Црква молитвено сећа догађаја Господњег драговољног страдања. Пред празник Пасху, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где је на тај дан, који се иначе прославља као Велики Четвртак била Тајна вечера. Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа уз речи: "Узмите, једите; ово је тело моје." и "Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова" (Мт. 26:26-28). Ове се речи могу чути на свакој Светој Литургији чији је централни део Свето Причешће.

У поподневним часовима Великог Четвртка са почетком у 17. часова служено је јутрење Великог Петка, на коме је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма читао дванаест јеванђеља која говоре о страдању Христовом. На крају јутрења Епископ Јован са свештенством и верним народом целивао је и поклонио се Часном крсту, који су свештеници у току богослужења изнели на средину храма.

Срећко Зечевић, протојереј