ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 19. априла 2019. године, када Црква прославља Светог Евтихија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицама. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Слободан Кеџић и ђакони Небојша Поповић и Урош Костић.

У својој беседи Епископ Јован се обратио присутном народу упознавши их са значајем вере у животу хришћана. Владика је говорио о истинској вери у Цркви, наспрам лажних, сурогатних, бесплодних веровања. На Лазареву суботу завршава Велики четрдесетодневни пост након чега долази Страсна седмица. Долази недеља страдања Господа Исуса Христа, у којој је Он из превелике љубави према нама људима принео Себе на жртву. И ако је човек окренуо леђа Богу, Бог није окренуо леђа човеку, већ надгледајући Он се моли и жртвује за децу своју. Епископ је подсетио верни народ Младеновца да је важно не осуђивати и не судити пристрасно. “Нечисто срце је извор многих прегрешења. Човек нечистог срце све друге види као лоше, непоштене, непобожне, а само себе као јединог исправног. Када је потребно другога осудити не штедимо ни речи, ни аргументе, нити доказе против ближњег. Када оправдавамо себе, онда не видимо никакву кривицу. Морамо се молити Богу да нам да снаге да не осуђујемо друге и да не откривамо туђе грехове. Нека нам недеља која је пред нама буде на умножење молитава, љубави, добрих дела и неосуђивања. Нека нам последњи дани овог поста пре славног Васкрсења буду на сагледавање, исповедање и покајање због сопствених грехова”, истакао је наш Архијереј.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа Епископа и свештеника приступили су Светој чаши присутни верници, као и многобројни ученици младеновачких основних и средњих школа предвођених својим вероучитељима.
У парохијском дому храма Успења Пресвете Богродице парох први међулушки протојереј Петар Лесковац прочитао је реферат на тему “Однос пастира и грешника”, након чега је уследила вишечасовна плодна дискусија. Тема је била инспиративна и подстакла учеснике на озбиљно промишљање о задатој теми. На крају се приступило трпези љубави коју је припремило братство младеновачког Храма.

јереј Марко Јефтић