ПРЕДАВАЊЕ И КОНЦЕРТ У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРЕДАВАЊЕ И КОНЦЕРТ У ЛАЗАРЕВЦУПете недеље Васкршњег поста, 14. априла 2019. године, верници Лазаревца имали су прилику да присуствују интересантним и душекорисним дешавањима у организацији лазаревачке црквене општине.

По завршетку Литургије, у свечаној сали парохијског дома одржано је предавање “Утицај хришћанског поста на спречавање савремених хроничних болести”.

На почетку предавања окупљенима се обратио протојереј-ставрофор Александар Новаковић, најавивши тему предавања и представивши госте предаваче. Проф. др Весна Димитријевић Срећковић, ендокринолог, је на занимљив начин приближила присутнима значај, суштину и благодети поста са медицинског становишта. Овом приликом представљена је и књига “Пост - пут у живот”, аутора проф. др Весне Димитријевић Срећковић и проф. др Владимира Вукашиновића. Др Драган Каран, доцент на Православном богословском факултету у Београду, употпунио је излагање о посту осврћући се на његову духовну димензију. Питања верника и одговори предавача посведочили су да су оваква дешавања, поготову у време поста, и више него потребна и корисна.

Истог дана, после вечерње службе, у храму Светог великомученика Димитрија одржан је концерт “Музика Великог Часног поста”, мешовитог вокалног квартета “Свети Роман” из Београда. Изникао из љубави према добром вокалном звуку и неговању истог, овај квартет чине професионални певачи, чланови Мешовитог хора РТС-а: Јасмина Михајловић-сопран, Зорана Станишић Маринковић-алт, Марко Пешић-тенор и Милош Гашић-бас. Присутни верници имали су прилику да уживају у маестралном и надахнутом извођењу најављених нумера.