СРЕДОПОСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

СРЕДОПОСНА НЕДЕЉА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВЦУНа Благовести – средопосне недеље, 07. априла 2019. гoдинe, разговор о вери, на тему “Покајање-наше ново рођење”, водио је отац Бранислав Матић. Отац Бранислав је у свом излагању образложио зашто је покајање темељ нашег хришћанског живота. Главна порука оца Бранислава јесте да је покајање умирање старог човека да би се кроз њега родио нов човек. Обзиром да је отац Бранислав, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, од 2010. године духовник Окружног затвора у Крагујевцу, у свом излагању се осврнуо и на искуство из свог пастирског рада у овој установи а у контексту своје задате теме.

Као посебног госта ове недеље, на нашим литургијским окупљањима за време Великог поста, дочекали смо и угостили др Милана Делибашића, управника Окружног затвора у Крагујевцу. Господин Милан нас је у свом излагању, “Рад и стратегија Министарства правде са свештенством Српске православне цркве у циљу ресоцијализације осуђеника”, упознао о животу и раду ове установе као и о значају Цркве и утицају свештеника на њене притворенике. Он је између осталог истакао “Свештеник је тај који представља неку врсте релаксације и доприноси изградњи новог моста поверења и смањењу тензије у установи. У том смислу сарадња између наше управе и СПЦ треба да ојача и буде унапређена у добро дефинисан систем.”

У нашем Окружном затвору у Крагујевцу постоји капела посвећена Светој Анастасији Узорешитељници. Капела је 2017. године освећена руком Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована и од тада уз благослов нашег Епископа она постаје радионица покајања и учионица новог живота у Христу. У Окружном затвору су одржана разна предавања, разговори, Света Литургија се служи сваког месеца, а акатист Светој Анастасији сваке друге недеље. У припреми је пројекат “Библијска радионица” са професорима наше Богословије.

Данашње окупљање је било право духовно окрепљење за све присутне и оно може бити узор за нека друга будућа окупљања овог типа.

јереј Александар Мирковић