ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У САРАНОВУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА РАЧАНСКОГ У САРАНОВУЖивописнo шумадијскo село Сараново имало је част да у петак четврте недеље Васкршњег поста, 5. априла 2019. гoдинe када се слави спомен на Преподобног Никона, угости Епископа шумадијског Господина Јована. Он је уједно служио Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму посвећеном празнику Велике Госпојине. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Горан Живковић и јереј Ивица Камберовић, као и ђакони Урош Костић, Марко Арсенић и Стеван Илић.

Пре богослужења је одржана исповест свештенства рачанског намесништва при чему је исповедник био протојереј-ставрофор Милан Борота. Он је присутној браћи свештеницима одржао пригодну беседу наглашавајући значај ове свете тајне за хришћанске пастире.

Након свечаног дочека владике служена је Света Литургија која је почела величанственим возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа”, да би у току исте владика Јован одржао богонадахнуту беседу присутном народу. Он је упоредио цео наш живот са путовањем са тиме да онај ко зна где треба да стигне зна када треба да крене на тај пут, иако на истом постоје и невоље. Цео живот човеков је као тај пут са тиме да је његов крајњи циљ Царство Небеско. То је наш пут али ако човек изгуби тај смисао и заборави где треба да путује он неће стићи на свој циљ. Ако човек није сабран у томе да треба да стане пред лице Божије он онда није сабран ни на Литургији-нагласио је даље владика Јован у својој беседи. Литургија тражи сабраног човека и тада се у њему ствара страх Божији јер је Господ присутан на истој тој Литургији. Човек који заборавља свој прави циљ окреће се само овоземаљском животу који је такође потребан, али није једина реалност. Човеку је Бог даровао разум, али исти треба да употреби на прави начин тј.на спасење. Васкрс коме стремимо је смисао наших живота јер је њиме побеђена смрт и зло. Господ је својом победом над смрћу даровао и нама исту победу, али за то је потребна и наша искрена вера. Епископ Јован је даље нагласио да је свако одрицање од гордости и сујете такође васкрсење. Покајање човека је његово прво васкрсење. Владика је даље поставио питање зашто смо често немарни за своје сопствено спасење. Он је затим навео речи премудрог Соломона о гордости, а у којима се каже да се горд човек руководи својом мудрошћу, без Бога, и самим тим чини зло. Такође је навео и речи светог апостола Павла о томе да је Господ створио луде да посрами мудре мислећи тиме пре свега на просте апостоле који су својом простотом, али и јаком вером, освојили свет и раширили хришћанску веру. Свако од нас треба да из поста изађе као бољи човек који покајањем мења своје навике на боље. На крају своје богонадахнуте беседе владика је пожелео присутном верном народу да у миру проведе остатак Васкршњег поста.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

При крају Свете Литургије су се причестили сви присутни свештеници, а затим и мноштво верника међу којима је било пуно деце која похађају веронауку. После Свете Литургије одржан је састанак Епископа са свештенством овог намесништва на коме је ђакон Марко Арсенић прочитао реферат на тему “Добро“. После прочитаног реферата који је похваљен као добро написан, одржана је занимљива дискусија уз бројна питања и коментаре, али и добронамерне сугестије и критике. На крају је уследила трпеза љубави коју је у парохијском дому припремио вредни о.Велибор са верним народом Саранова.

Протонамесник Горан Живковић