ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊЕ СВИХ БРОЈЕВА КАЛЕНИЋА (1979-2019)

ИНТЕРНЕТ ИЗДАЊЕ СВИХ БРОЈЕВА КАЛЕНИЋА (1979-2019)У години када се навршило четрдесет година од излажења првог броја часописа “Каленић”, часописа Шумадијске епархије, који је објављен 1979, постало је могуће све бројеве читати на интернет мрежи.

До сада су у електронској форми, на адреси (http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/kalenic/casopis), били доступни бројеви који су штампани од 2007. године. А од сада су читаоцима на интернет домену (http://kalenic.rs/) доступни и стари бројеви који су излазили шест пута годишње, као и данас. Свим бројевима који су постављени у PDF формату могуће је приступити са банера (Ad) који се налази на службеном сајту Шумадијске епархије СПЦ (http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/).

У првом броју из 1979. године, блаженопочивши епископ шумадијски Сава Вуковић (1977-2001), оснивач “Каленића”, између осталог, написао је:

“Надамо се да ће наш епархијски лист “Каленић” пружати свима нама духовне хране и бити од користи свима онима “који слушају реч Божију и држе је” (Лука 11, 28)... Желели бисмо да наши верници, нарочито они који ређе учествују у богослужбеном животу, боље упознају своју Цркву, њено учење и њено богослужење. Надамо се да ће наши епархиоти преко овог листа боље чути глас своје Епархије, сазнати за њена настојања, њене проблеме и за све оно што се у њој догађа.”

Ово начело, које је благословио и Његово преосвештенство Господин Јован, данашњи Епископ шумадијски, могуће је сагледати кроз све бројеве који су доступни као интернет издање.