СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУДванаесту годину за редом, Основна школа “Свети Сава” из Аранђеловца на посебан и интересантан начин обележава своју школску славу – Светог Саву.

Сви ученици ове школе, заједно са учитељима и наставницима, а на челу са директором школе Зораном Радовановићем и вероучитељем Војином Милосављевићем, припремају и у сусрет празнику Светога Саве изводе “Светосавску свиту”.

Више од 500 ученика учествује у овој јединственој литији и у костимима витезова и са упаљеним бакљама, уз појање химне Светом Сави, пролазе главном аранђеловачком улицом ка парку Буковичке бање, до отворене сцене, где је средиште овог интересантног догађаја.

Окупљене је пре свих поздравио директор ОШ “Свети Сава”, а потом се присутнима обратио и Епископ шумадијски Господин Јован, који је свима честитао претходне и предстојеће празнике и нагласио да нам свима узор и водич треба да буде Свети Сава који ће нас водити искреним и истинским путем. Потом су на отворену сцену у парку полако излазили ученици ове школе и песмом и игром дочарали значајну улогу Светога Саве за цели наш српски род. Управо та дечија лица и њихов напор да се и по овим хладним зимским данима потруде да на овако леп начин дочарају битну улогу Светога Саве нас уче да је Господ Исус Христос заиста био управу када је рекао: “Ако не будете као деца, нећете ући у Царство Небеско” (Мт 18, 3).

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Покровитељ “Светосавске свите” је Општина Аранђеловац, а годинама уназад се организује уз подршку Коњичког клуба Аранђеловца и Витешког удружења “Свибор”.