БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ

БОЖИЋ У ЛАЗАРЕВЦУИ ове године, као и претходних, порта лазаревачког храма била је мала да прими мноштво верника који се, традиционално, на Бадње вече, окупљају у великом броју, нестрпљиво хитајући у сусрет Богомладенцу Христу. Редослед дешавања био је мање-више исти као и свих година: након вечерњег богослужења прочитана је Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, свештеници су потом осветили бадњаке који су касније подељени верном народу, налагање бадњака на ватру и даље је, примећујемо, кулминација Бадње вечери, а потом следе ватромет и традиционално послужења.

Пригодан културно-уметнички програм изведен је ове године после Литургије на Бадњи дан. У свечаној сали лазаревачког парохијског дома пред празник Рождества Христовог, хор “Свети Димитрије”, предвођен диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића, организовао је Божићни концерт. Репертоар хора био је прилагођен овом великом хришћанском празнику. Концерт је био хуманитарног карактера. Уместо улазнице посетиоци су доносили играчке, које ће у догледно време бити достављене деци без родитељског старања. Присутнима се обратио вођа хора свештеник Владимир Стојковић и подсетио да је тема овогодишњег Божићног концерта она светоотачка изрека, да је блаженије давати него примати.

На Божић, Литургија Светог Василија Великог служена је у свим храмовима нашег намесништва. Присуство мноштва верног народа који се и причестио, посведочило је истинску жељу за спасоносним сусретом са Богом и обожењем. Окупљенима је прочитана божићна посланица Његове Светости патријарха Иринеја. Верници колубарског краја су празник Рођења Господа Исуса Христа провели свечано, у кругу својих најмилијих, сведочећи да је Божић заиста најтоплији хришћански породични празник.