КАРАЂОРЂЕВА ЦРКВА И ГРАД ТОПОЛА ПРОСЛАВИЛИ СЛАВУ

КАРАЂОРЂЕВА ЦРКВА И ГРАД ТОПОЛА ПРОСЛАВИЛИ СЛАВУ Када је давне 1804. године подигао Први српски устанак и на неко време ослободио свој народ у Шумадији од турског ропства, Георгије Петровић, у народу познатији као Карађорђе, саградио је мало утврђење са четири куле и дивну малу цркву посвећену Рођењу Пресвете Богородице.

Данас, 21. септембра 2018. године, на том месту Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Архијерејску Литургију на којој су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, гости из америке протојереј-ставрофор Samer Youssef, ђакон John Dibs (Антиохијска Патријаршија), затим протојереј-ставрофор Драган Миљаиловић (Жичка епархија), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Слободан Богојевић, протојереј-ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, протојереј Драгослав Богдановић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакони Урош Костић и Стеван Илић.

За певницом је био хор “Опленац” на челу са диригентом госпођом Маријом Ракоњац.

На Евхаристијском сабрању присутни су били Њ.К.В. престолонаследник Господин Александар Карађорђевић и његова супруга принцеза Катарина, председник Општине Топола Господин Драган Живановић, председник скупштине и народни посланик Господин Драган Јовановић, директор задужбине “Краљ Петар I” Господин Драган Рељић, члан епархијског савета Господин Будимир Стаматовић, ученици и наставници основне и средње школе из Тополе и многобројни верни народ.

У беседи након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени владика обратио се верном народу рекавши да нема језика ни тих речи којима бисмо могли да искажемо и опишемо и пребројимо сва она чудеса и помоћи и заштиту које Пресвета Богородица чини према људском роду. Владика је истакао важност наше вере рекавши да вера наша треба да разгони таму нашег ума и срца да би се Бог и Мајка Божија уселили у нас и да би Они говорили из нас и како би нас тако оплеменили да кажемо неку похвалну реч о Богу, о Мајци Божијој о Цркви Божијој, о Јеванђељу. Удео Богородичин је веома значајан у историји нашег спасења “јер је рођењем Пресвете Богородице кроз Њу нама засијало Сунце Правде”, рекао је владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Пред крај Свете Литургије Преосвећени владика, свештеници и верни народ кренули су у литију улицама Тополе. Испред општине пресечен је славски колач, а затим код споменика пострадалим војницима из Првог Светског рата одслужен је мали помен. Молитвено сабрање настављено је сечењем славског колача испред Карађорђеве цркве.

Славски ручак припремљен је трудом овогодишњег свечара Господина Велизара Миљковића и његове породице.

Ђакон Стеван Илић