ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕ

ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕУ другу недељу пред Божић, недељу Светих Праотаца, када прослављамо празник Материце – највећи хришћански празник мајки и жена, литургијским сабрањем у Саборној цркви началствовао је јереј Душан Мучибабић уз саслуживање протојереја-ставрофора Радована Чанчаревића, јереја Слободана Савића, протођакона Ивана Гашића и протођакона Небојше Јаковљевића. Сабрани народ красило је присуство великог броја ученика Прве крагујевачке гимназије и основне школе Станислав Сремчевић, предвођених вероучитељима Стефаном Јанковићем и Душаном Баловићем. Њихово присуство сведочи о томе да на данашњи дан, пре свих, треба да се сетимо Мајке Богородице и Мајке Цркве, кроз које нам се дарује највећи Дар – Дар бесмртности у Сину Божјем, Који нас је одрешио од смрти, а везао нас новом везом љубави за вечно живог Бога.

У својој надахнутој беседи након прочитаног Јеванђеља отац Душан Мучибабић је истакао да је човек врхунац Божјег стварања коме је дата могућност да постане сличан Богу. Стваралачка моћ која је дарована човеку нигде се тако лепо не огледа као у нашим мајкама које рађају децу Божју и љубављу их припремају за вечност.

Припремајући се за рођење Сина Божјег сви треба да се везујемо најчвршћим везама међусобне љубави јер је Он Сâм Љубав, која је ,,свеза савршенства“. Једино у Литургији можемо у потпуности да остваримо такву заједницу љубави јер једино у Литургији можемо видети себе и друге не онаквим каквим тренутно јесмо, већ онаквим каквим ћемо бити. Свезу љубави са Богом ученици и већина присутног народа су крунисали приступајући Светој Чаши Господњој и примајући Тело и Крв Христову. Након Свете Литургије, у просторијама епархијског двора организовано је послужење и дружење за децу и присутне родитеље.

Душан Баловић, вероучитељ