НЕДЕЉА ПРАОТАЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу Праотаца, односно на Материце 24. децембра 2017. године, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свети Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви  Крагујевцу. Владики су саслуживали протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Милић Марковић, и јереји Владан Костадиновић и Дејан Марковић.

На прочитано 76. зачало Јеванђеља од Луке, беседио је по благослову Његовог Преосвештенства свештеник Владан Костадиновић рекавши да је главна Господња порука у данашњем зачалу: Дођите, вечера је спремна! Читајући даље, чини се да има пуно изговора да се не дође, што открива болну истину да Онај који позива није потребан, као ни Његов благослов. Зато ми у Цркви од Ваведења почињемо да се радујемо телесном рођењу Господа Исуса Христа. Ове недеље се сећамо Праотаца, утехе коју су добили Адам и Ева, Сита, Ноја…па све до боговидаца Старог Завета, пасалмопевца Давида, цара Соломона, али се у исто време сећамо и наших мајки. Сећамо се топлине и утехе мајчинске безусловне љубави, која иконизује ону љубав коју Отац наш Небески има према нама. Сећамо се наших мајки које су принеле најлепши дар који човек човеку може дати, дар љубави, мира као што нам је дао Онај који нас позива на вечеру, да живимо са Њим и живимо у Њему. Допустимо му да се усели у нас и да у нама прошири свој мир, јер оно што имамо, то једино можемо другима дати, била је поука јереја Владана.

Беседа презвитера Владана Костадиновића, професора Богословије „Светог Јована Златоуста“ у Крагујевцу

Након одслужене Литургије и причешћа верног народа, празновање Материца је настављено у парохијском дому заједничком трпезом љубави Владике са свештенством и верним народом.

протођакон Мирослав Василијевић