ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ четвртак, 26. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је празнично бденије поводом храмовне славе у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

На крају бденија Епископ Јован се обратио свима окупљеним у храму честитајући им храмовну славу, преподобну мати Параскеву – свету Петку. Епископ нам у беседи говори о преподобној Параскеви као нежној и брижној мајци, која нас је окупила као своју децу, да тужне утеши, жедне напоји водом живом, огладнеле нахрани хлебом живота. Епископ наглашава да се слављеница радује својој верној деци, која јој са чврстом вером и непоколебљивом надом прилазе смирено молећи њено посредништво пред Богом – извором љубави и милосрђа, за душевно и телесно оздрављење. Епископ нас на крају позива да следимо пример угоднице Божије која је пример врлинског живота и да се непрестано укрепљујемо у хришћанској вери чинећи добра дела.

Беседа на бденију Епископа шумадијског Г. Јована

Молитвено расположење је настављено вечером љубави коју је организовала Црквена општина виноградска.

Прослављање храмовне славе крунисано је Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Преосвећени Владика Јован. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Мирољуб Миладиновић, јереј Бранислав Матић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована на литургији

Након евхаристијског сабрања приступило се трпези љубави чији су домаћини били Раде и Злата Сеничић из Крагујевца.

Ђакон Милутин Гашевић