ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СЕЛУ ПЕТКА КОД ЛАЗАРЕВЦА

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СЕЛУ ПЕТКА КОД ЛАЗАРЕВЦА У суботу 2. септембра 2017. године када наша Црква празнује св. пророка Самуила и св. свештеномученика Филипа Ираклијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у селу Петка, надомак Лазаревца, Архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Пре службе Владика Јован освештао је храм Свете Петке, по коме је село и добило назив.

Реконструкција храма започела је почетком јула 2013. године по пројекту стручног тима фирме ДА СТУДИО из Лазаревца, власника Дарка Ђорђевића. Сарадници на пројекту су били архитекте Дарко Свилар и Марија Савовић, као и консултативни инжењер за конструкције, Тијана Маринковић. Извођач радова овог захтевног пројекта била је грађевинска фирма ВИСАК ВР из Љубовије.

У чину освећења храма учествовалиу су поред свештеника Архијерејског намесништва колубарско-посавског и гости из осталих намесништава наше епархије, као и свештенство и монаштво из других епархија СПЦ. Епископу су саслуживали директор патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, игуман манастира Лелић Георгије (Мићић), архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Милорад Јовановић из Минхена, старешина храма Христовог Васкрсења у Ваљеву протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

За благољепије Сабрања постарали су се „Србски Православни појци“, из Београда.

Литургији су присуствовали директор Канцеларије за срадњу са црквама и верским заједницама господин Милета Радојевић, који је и сам доста допринео на обнови храма и декан ПБФ УБ, протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић. Овом приликом Владика Јован је правом ношења напрсних крстова наградио двојицу петчанских свештеника, протојереје, Војислава Одавића и Мирослава Филиповића, нагласивши да су у Цркви признања само подстрек за још већи труд и прегалаштво на Њиви Господњој.

Обративши се верном народу, који се сабрао у великом броју, шумадијски Првојерарх рекао је да је данас Православна Црква постала богатија за још један олтар око кога ће се народ сабирати и на коме ће се приносити бескрвне жртве „за све и за сва“, како то слушамо на Светој Литургији. Овај храм, у чију је обнову много уложено, постаје сведок верницима села Петка да су заиста хришћани и људи Божији. У исто време биће сведок јачине вере и чистоте срца верника који се буду молили у њему. Сабирајући се у храм ми сведочимо речи Божије да тамо где су двоје или троје сабрани у име Господње, тамо је и Бог са нама. Литургијом која се служи у нашим храмовима небо силази на земљу, а земља се узноси ка небу. Преосвећени се, на крају, захвалио свима који су на било који начин помогли обнову и изградњу храма Свете Петке, а најзаслужнији међу њима награђени су Архијерејским Граматама Признања, ордењем Светог Симеона и Вожда Карађорђа. Орденом Светог Саве другог реда награђени су: вд директора ЈП ЕПС господин Милорад Грчић, заменик директора БИА-е господин Иван Тодоров и проф. др Жељко Лазић, саветник директора БИА-е и професор на националној Академији за безбедност.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Свете Литургије и доделе признања заслужнима, уприличен је ручак за све присутне вернике, који су припремили свештеници петчански Војислав Одавић и Мирослов Филиповић са својим породицама и верним народом.