СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА У КУСАТКУ

СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА У КУСАТКУСлава Манастира Пиносава у Кусатку, Сабор светог Архангела Гаврила, традиционално је, кроз Литургијски и Црквено-народни Сабор, прослављен и ове године.

У препуном манастирском храму Светог архангела Гаврила, Светом Литургијом, која је почела у 9 часова, началствовао је први парох Кусадачки протојереј Дејан Бркић, а саслуживали су му, игуман Манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), други парох Кусадачки протонамесник Далибор Новаковић и јереј Марко Аћимовић, из Селевца.

У току Свете Службе Божије, верном народу који је дошао из разних крајева Србије - Београда, Крагујевца, Ниша, Смедеревске Паланке, Младеновца, Аранђеловца, Краљева, Тополе и других места, празничном беседом се обратио игуман Манастира Пиносава, јеромонах Петар (Драгојловић). У својој беседи отац Петар је говорио о Благовеснику Небеских Тајни - Архангелу Гаврилу, као и о две основне анђелске и људске врлине - светој послушности Богу и светом смирењу. Подсећајући на Христове речи из Празничног Јеванђеља - "Ко вас слуша Мене слуша; ко се вас одриче, Мене се одриче; а ко се Мене одриче, одриче се Онога који ме је послао", отац Петар је посебно нагласио да је послушност Цркви Божијој, светим Апостолима, али и апостолским наследницима тј. Епископима Цркве, неопходни услов за здрав духовни живот и верност Богу.

У току Свете Литургије велики број деце и осталог верног народа, приступио је Светој Тајни Причешћа Телом и Крвљу Богочовека Исуса Христа. На крају литургијског сабрања, одржана је и Литија око Манастирског Храма, пререзан је Славски колач и освећено Славско жито. На самом крају Литургије, испред улазних врата храма, верницима се кратком и пригодном беседом обратио и први парох Кусадачки, протојереј Дејан Бркић. Овом приликом отац Дејан је позвао вернике да преузму организовање следеће Манастирске Славе, а позиву се одазвала госпођа Живка Самарџија из Београда.

После Свете Литургије, домаћини овогодишње Манастирске Славе, Дејан и Данијела Спасић из Кусатка, као и братство манастира Пиносава, организовали су свечану славску трпезу љубави. У току славске трпезе приређен је и културно-уметнички програм. У првом делу програма деца из КУД друштва Милоје Поповић Ђак из Кусатка, одиграли су неколико традиционалних српских кола из Шумадије. У другом делу програма деца историјско-драмске секције Основне школе Радомир Лазић из Азање, извели су део њихове представе "Тамо далеко, на Крфу и Виду". И деца из Кусатка и деца из Азање, изазвали су пуно радосних емоција верног народа а игуман Петар (Драгојловић) је на крају програма сваком детету из Кусатка и Азање даривао мале пакетиће са поклонима.

Након славског ручка и културно-уметничког програма, радост манастирског славља продужила се у целодневном хришћанском дружењу.