ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИУЋАМА

ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА У НЕМЕНИУЋАМАНа празник светих aпостола Петра и Павла, 12. јула 2017. године, дан храмовне славе неменикућског храма, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је традиционална, културно-уметничка манифестација “Дани Милована Видаковића” у порти неменикућске цркве.

Ово је двадесет друга година како се на Петровдан у Неменикућама одржава поменута манифестација која се приређује у част нашег великог романописца и првог српског романописца-романсијера Милована Видаковћа, рођеног у Неменикућама.

Манифестација је Благословом надлежног Епископа, као и сваке године, одржана у организацији Црквене Општине неменикућске, Градске Општине Сопот, Библиотеке Града Београда и Библиотеке- Сопот. Ова манифестација сваке године окупља познате личности из области домаће књижевности, глуме, музичког и ликовног стваралаштва.

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у цркви помен Миловану Видаковићу уз саслужење свештанства шумадијске Епархије.

Програм су уводним речима отворили директорка Библиотеке геада Београда, госпођа Јасмина Нинков и председник Општине Сопот господин Живорад Милосављевић.

Овогодишњи програм био је у знаку обележавања 125 година од рођења нобеловца Иве Андрића, чије је изводе из дела говорио глумац Милан Цаци Михаиловић, а о делу Иве Андрица и Милована Видаковића, професор, критичар и књижевник Михајло Пантић.

У музичком делу програма наступио је састав Ренесанс.

И ове године приређена је изложба радова ликовне колоније “Неменикуће-2017”.

Програм је играма из Србије улепшао КУД “Шумадија” из Влашке.

После програма, Црквена Општина Неменикуће и верни народ, за све присутне приредили су трпезу љубави под тремом новосаграђене црквене сале.

Горан Лукић, протонамесник