ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ – СТАРА ЈАГОДИНСКА ЦРКВА

ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ – СТАРА ЈАГОДИНСКА ЦРКВАДана 15. јула 2017. године, на празник Полагања Ризе Пресвете Богородице, братство храма Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини, организовало је акцију добровољног давања крви.

Као и безброј пута раније у својој историјској пројави, Црква Божија се одазвала на јавни апел службе за трансфузију Опште болнице у Јагодини поводом критично ниских резерви крви. На тај начин, објавила је себе свету као “лађу спасења”, сидро и центар народа кога јој је Бог поверио, а у исто време, сведочећи да је “вера без дела мртва” (Јак. 2:17-26), као и једну од основа наше свете вере, да када помажемо другом у невољи, ми Богу „помажемо''. „И одговарајући цар рећи ће им: Заиста вам кажем, када учинисте једном од ове моје најмање браће, мени учинисте“ (Мат 25,40).

Акција је спроведана у парохијском дому, који је, специјално за ову прилику, трансформисан у теренску амбуланту. Медицинска екипа, предвођена начелником службе за тансфузију крви др Алексадром Илићем, на један крајње професионалан и пожртвован начин, испунила је задатке који су били постављени пред њу. На крају, треба напоменути да је целокупно братство Старе јагодинске Цркве дало је крв, показујући опет да се однос свештенства према верном народу не може уоквирити само у меркантилни оквир.

Укупно је сакупљено 37 јединица крви, што је у великој мери повећало резерве које Општа болница у Јагодини поседује. Овим поводом, изражавамо и наду да ће овај пример следити и други храмови наше свете Цркве, и да је ово само почетак једне нове праксе харитативног деловања.

вероучитељ Стеван Симоновић