ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ЛЕПЕНИЧКОГ НАМЕСНИШТВАНакон одслужене вечерње службе у понедељак 27. марта 2017. године у прота Милан Борота је обавио исповест активних и пензионисаних презвитера и ђакона Лепеничког намесништва у Светотројичком храму у Крагујевцу.

Сутрадан у уторак 28. марта 2017. године, братски састанак је почео Литургијом Пређеосвећених дарова коју је у храму Светих апостола Петра и Павла у Бадњевцу служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован. Саслуживалаи су протојереји – ставрофори Милан Борота, Саво Арсенијевић, Радослав Петровић и Милован Антонијевић. Литургији су присуствовали ученици бадњевачке Основне школе и узели учешћа одговарањем на прозбе и јектеније, те причешћем Светим тајнама.

Владика се вернима у препуном храму обратио беседом рекавши да је пост време када се припремамо да се поклонимо Светом Васкрсењу Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Пост нам је дат на проверу себе: како се трудимо да живимо хришћанским животом и како ревнујемо за Цркву и богослужење. Сви говоримо да верујемо, а јесмо ли проверили своју веру Јеванђељем? Ако почнемо да мудрујемо собом, онда потпадамо под гордост која од анђела прави ђавола. Нико није у потпуности достојан да се причести, зато нам је дат пост да припремимо себе. Припремом треба учинимо себе чистим и светим јер то и јесте наше назначење. Зато треба да чинимо добра дела и видимо да ли смо за једну малу јоту бољи него ли пре почетка поста. Човек је оно што има у срцу, оно што осећа и оно што мисли. Онај који се Бога не боји и људи не стиди, чини сам себи највеће зло. Саберимо се у себе, саберимо свој ум да не будемо расејани и подељени, да би смо могли себе привести Богу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ове године рад на тему „Љубав према непријатељу – Зашто нас Господ трпи“ припремио је протојереј Милић Марковић. Након читања реферата, отворена је дискусија. Предочен је извештај Архијерејског намесника за предходну годину. На крају Трпеза љубави са парохијанима Бадњевачке Црквене општине. Овим је братски састанак свештенства Архијерејског намесништва лепеничког завршен.

Владика Јован је посетио храм Зачећа Светог Јована Крститеља у Јовановцу. Том приликом, Владика је погледао све што је до сада урађено на храму као и завршне радове на малтерацији звоника и уређењу црквене порте. Поред тога Владика је указао на све што је неопходно у наредном периоду урадити, дао савете и предлоге а није ни штедео похвале за све што је до сада урађено. Храм у Јовановцу је у изградњи од 1996. године а у последње три храм се напредно изграђује. Пошто су радови у завршној фази, Епископ је заказао освећење за 3. септембар 2017. године.

На послетку, Владика је посетио Стару Милошеву Цркву где је обишао радове на фрескописању овога Светога храма. Фрескописање Старе Цркве је почело у оквиру прославе 200-годишњице. Фрескописачки радови су почели пре месец дана и одвијају се уз помоћ прилога верних. Требало би да буду окончани наредне године.

протођакон Мирослав Василијевић