ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЈЕЛЕНА ВЕЛИКА КРАЉИЦА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЈЕЛЕНА ВЕЛИКА КРАЉИЦАПосле Рашке, Котора и Требиња у 2015. години и Горњег Милановца, Лиона и Београда у 2016. години, изложба ЈЕЛЕНА ВЕЛИКА КРАЉИЦА седам векова од смрти краљице Јелене, отворена је у Народном музеју у Крагујевцу у четвртак, 1. септембра 2016. године у 19. сати, у оквиру VII Госпојинских духовних свечаности.

Ово је седмо гостовање изложбе коју су више од осам месеци припремале аутори Сузана Новчић и Татјана Михаиловић, музејски саветници Народног музеја у Краљеву.

Пред великим бројем суграђана који су се одазвали позиву организатора отворена је изложба уз звуке песме “Краљица Јелена и краљ Урош" Љубе Манасијевића, а у извођењу МС Ступови у саставу Милинко Ивановић – Црни, Дејан Чекановић и Мина Младенић. Први се присутнима у име организатора Госпојинских свечаности обратио протонамесник Зоран Врбашки, који је поздравивши све присутне у име братства Саборног храма у Крагујевцу изразио велико задовољство што се велики број суграђана одазвао позиву и дошао на отварање ове изложбе. Затим је указао на разлоге због којих је ова изложба уврштена у програм овогодишњих Госпојинских свечаности које се одвијају под слоганом "Други је први". И на крају захвалио се ауторима изложбе на њиховом гостовању и Народном музеју из Крагујевца на гостопримству и позвао ауторку Сузану Новчић да се обрати присутнима. Она је говорила о мотивима који су их покренули да ураде ову изложбу и о свим вишемесечним напорима које су уложиле при стварању ове изложбе. Набројала је и сва места у којима је ова изложба до сада гостовала и указала на досадашњи успех и пажњу коју је ова изложба досада остварила како у стручној тако и у широј јавности. О личности свете краљице Јелене и структури саме изложбе, како она открива њен значај и допринос у култури, просвети, градитељству и политичком животу свога времена, говорила је коауторка Татјана Михаиловић.

На крају програма Музички састав Ступови извео је још једну песму, а затим је водитељ програма господин Предраг Обровић уз звуке песме Пут Пастира Милинка Ивановића – Црног најавио истоимени концерт.