СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Светих Апостола Петра и Павла и ове године је свечано прослављен у храму посвећеном овим светитељима у Аранђеловцу. Епископшумадијски Господин Јован је у храму Светих Апостола Петра и Павла служио празнично бденије, уочи храмовне славе.

Епископу шумадијском Господину Јовану су саслуживали протојереј Милован Ранковић, јереји Милош Митровић, Милош Маринковић и Милош Мијатовић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић. Накондвочасовне молитве и појања Господу Епископ је честитао храмовну славу свештенству и свом верном народу. Као пример нашег живота дао нам је баш ове Свете Апостоле, јер су они својим животом и радом најбоље посведочили како треба живети са Христом и у Христу. Да ли ћемо бити уз Господа или не, то је искључиво наша одлука и та одлука треба да буде усмерена ка Господу и ка Њему треба да стремимо читав свој живот. Празнично бденије су својим појањем улепшали „Србски Православни појци“ и чланови црквеног хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Дана, 12. јула када наша Света Црква прославља успомену на Свете Апостоле Петра и Павла, храм у Аранђеловцу је прославио своју храмовну славу. Свету Литургију су служили намесник орашачки и старешина храма протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји-ставрофори Ранко Ђураш, Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш, Александар Марковић и Милован Ранковић, протонамесник Слободан Раковић, јереји Александар Миловановић и Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић. Беседу је одржао Протојереј Александар Марковић, парох рајковачки и у својој беседи је свештенству и верном народу честитао славу храма.

Након Свете Литургије је уприличена свечана литија око храма Светих Апостола Петра и Павла, а потом је пресечен славски колач. Окупљени верници су након тога присуствовали дивном програму КУД „Електропорцелан“ који је својом песмом и игром улепшао ову нашу прославу. Наши овогодишњи домаћини, породица Милетовић из Аранђеловца је припремила трпезу којом је почастила све присутне госте међу којима су били бројни свештеници и чланови СО Аранђеловац.

ђакон Немања Иксић