СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ДВОРИНЕ КОД АРАНЂЕЛОВЦА И ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВЕ ЦРКВЕ У КРУГУ БОЛНИЦЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ДВОРИНЕ КОД АРАНЂЕЛОВЦА И ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВЕ ЦРКВЕ У КРУГУ БОЛНИЦЕАрхеолози из Аранђеловца су на падинама Венчаца, у месту Дворине код Аранђеловца пронашли остатке храма за које се претпоставља да је изграђен у првој половини 14. века. Преосвећени Епископ Јован је при првој посети овог археолошког налазишта обећао да ће се на том месту одслужити Света Литургија.

11. јула је одсужена Света Архијерејска Литургија на ископинама овог древног храма. Епископушумадијском Господину Јовану су саслуживали сви свештеници орашачког намесништва. Непосредно пре Свете Литургије, Епископ шумадијски Господин Јован је освештао крст и звоно који су постављени поред ископина храма. Након читања Светог Јеванђеља Епископ је присутне подсетио колики значај овакво археолошко откриће има за све нас. Оно шта је Епископ посебно нагласио у својој беседи јесте да овај храм, за који се верује да је посвећен Светом пророку Илији, заправо наш подсетник на то да је заборав, оно шта је нагоре што можемо себи да допустимо. Иако је овај храм био заборављен и намерно закопан да се на овом месту више никада не би служила Света Литургија, данас је та намера осујећена и данас је на овом месту ипак служи Литургија и са овог места се опет као пре много векова приносе Господу свете молитве.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

 

 

 

 

 

 

 

Након тога, Епископ је са свештенством посетио Буковичку цркву у жељи да види како напредује осликавање храма, а потом је освештао темеље новог храма који се гради у кругу болнице у Аранђеловцу. Епископу су при освећењу темеља саслуживали намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, архимандрит Георгије, јереј Александар Миловановић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић. На темељима храма који ће бити посвећен Светом Свештеномученику Јоаникију Аранђеловачком, Епископ Јован је одржао угодну беседу присутном свештенству и окупљеном народу. У својој беседи Епископ нас је подсетио колики значај за све нас има изградња једног оваквог храма и рекао нам је да изградњом и помагањем при грађењу овог храма на земљи, заправо подижемо непролазни храм који се гради на небесима. Епископ шумадијскаи Господин Јован је изразио посебно задовољство, што се на једном оваквом месту, у кругу болнице у Аранђеловцу гради нови храм. Сходно томе је све нас подсетио на нашу стару изреку која гласи „доктори лече, а Бог исцељује“.

ђакон Немања Искић