ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БЕЛОШЕВЦУ

ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БЕЛОШЕВЦУУ уторак на Видовдан 28. јуна 2016. године, када Света православна црква слави Светог кнеза Лазара Косовског и све мученике и новомученике српске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Уз саслужење протојереја-ставрофора др. Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора Зарија Божовића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја- ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја Милића Марковића, протојереја Драгана Брашанаца, јереја Владана Костадиновића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

Окупљеном свештенству, монаштву и верном народу који се окупио у великом броју да учествују у овом евхаристијском сабрању, обратио се по благослову епископа јереј Владан Костадиновић. Између осталог рекавши да је цар Лазар који је стасавао уз цара Душана, он који је видео како се моћници овога света уздижу, како царства која је човек саградио постају велики расту, али и пропадају. Уместо да се ка васпостављању земаљског царства усмери, усмерава се ка Гециманији, усмерава се ка ономе што је Господ свима нама у аманет предао, а то је да онај који жели да буде велики, да служи другима, а онај који живот жели , тај исти живот за друге положи. Могао је Лазар да се повинује ономе што је Мурат од њега тражио, међутим не. Цар Лазар је одлучио да следи управо оно што му је Господ наложио и свима нама кроз Јеванђеље предао, а то је да љубимо једни друге , да будемо спремни да свој живот положимо за друге.

Беседа јереја Владана Костадиновића, професора Богословије «Светог Јована Златоуста» у Крагујевцу

Након литије око храма епископ је благословио колач и преломио са овогодишњим колачаром Миодрагом Срећковићем. Колач за следећу годину преузео је Звонко Ђорђевић.

Сабрање је настављено у трпезарији парохијског дома на славском ручку који је припремио овогодишњи колачар Миодраг Мишко Срећковић са својом породицом.

Ђакон Немања Стојковић