ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ петак, 6. марта 2015. године, у храму Светог Апостола Томе у Конатицама, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је пређеосвећену литургију. Епископа је дочекао велики број народа и деце, а саслуживали су му: јеромонах Онуфрије (Вранић) духовник манастира Драче, ректор београдске богословије протојереј-ставрофор Драган Протић, Архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић и Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић. Пре литургије отац Онуфрије исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

После причешћа свештенства уследила је беседа ректора проте Драгана Протића. Отац Драган је нагласио да се кроз овај пост припремамо за дочек највећег празника – Васкрса. Црква препоручује духовну терапију а то је пост и молитва. Узрок болести је грех и кроз покајање смо позвани да се очистимо од греха. Свети пророк Јован Крститељ је позивао на покајење и Григорије Палама кога се сећамо у овој седмици позивао је на покајање.

Светли узори за прави хришћански живот наш су Пресвета Богородица, апостоли, свети угодници Божији а и светитељи рода нашег Свети Сава и Свети Симеон, каже отац Драган. На њих треба да се угледају и наша деца која су позвана да од малена буду са Господом. Ту је незаменљива улога мајке, а у данашње време и улога вероучитеља који их уче основним истинама вере.

Отац Драган, наглашава да наше време има невоља и проблема али то ништа није ново јер то је било кроз сву историју Цркве.

Затим је уследило причешће верника и деце, а након литургије владика је одслужио парастос покојном проти Николи Протићу, бившем Архијерејском намеснику бељаничком и оцу ректора Драгана Протића, који је сахрањен у порти конатичке цркве.

Беседа протојереја-ставрофора Драгана Протића, ректора Богословије у Београду

После је одржан састанак владике и свештеника бељаничког намесништва, на којем је прочитан реферат свештеника конатичког јереја Ивана Иванковића на тему Мисија Црква у болници. Отац Иван је у почетку кроз историјски преглед указао на мисију Цркве према болеснима, а затим је користећи савремену теолошку литературу и терминологију приближио значај мисије Цркве у болници. Он се дотакао и актуелне тематике биоетике што је иницирало једну живу дискусију са различитим питањима која су свима помогла да из једне друге димензије сагледају сву проблематику која заокупља Цркву када је у питању мисија међу болеснима. После прочитаног реферата епископ је на крају очински посаветовао и поучио свештенике, а затим је уследила трпеза љубави за све окупљене.